Свет

КИЈЕВ ОТКАЧИО НАТО

Стравични губици приморали украјински војне команданте да промене борбену тактику. Кијев се сада фокусира на исцрпљивање руских снага артиљеријом и ракетама дугог домета, уместо да урања у минска поља под ватром.

Украјинска војска враћа се руској тактици и напушта борбену стратегију НАТО!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кијев је схватио да ће, ако буде слушао генерале са Запада, изгубити рат! Зато се поново одлучују на дуготрајну конфронтацију с руским снагама!

Откако је контраофанзива почела почетком јуна, и Вашингтон и Кијев признају да ствари на терену не иду по плану, да је офанзива спора и неуспешна. Нападајући кроз руска минска поља, без ваздушне подршке, украјинске тенкове и оклопна возила допремљена са Запада девастирали су руско ваздухопловство и артиљерија, а Кијев је у том акцијама изгубио најмање 30.000 људи.

О стравичним губицима у људству и техници писали су бројни медији и у Русији, али и на Западу, попут „Њујорк тајмса“! Познати лист открива да је на руске снаге кренуло девет украјинских бригада обучених у НАТО, као и да је 47. механизована бригада за две недеље изгубила 30 одсто америчких тенкова „бредли“.

Као одговор на ове губитке, украјински војни команданти су променили тактику, фокусирајући се на исцрпљивање руских снага артиљеријом и ракетама дугог домета, уместо да урањају у минска поља под ватром, пише „Њујорк тајмс“, цитирајући америчке званичнике и независне аналитичаре.

Подсетимо, амерички војни планери почели су да обучавају украјинске трупе у маневарском рату. Војна доктрина НАТО обично претпоставља да ће се маневарски рат водити након што се успостави надмоћ у ваздуху, а Украјина је започела контраофанзиву без те кључне компоненте. Западни званичници и медији упорно су, међутим, најављивали како је НАТО обука дала украјинским снагама агилност и брзину које су им потребне да се пробију кроз добро утврђене руске линије.

Часопис „Форин аферс“ пише како се то није десило и да та чињеница покреће питања о квалитету обуке коју су Украјинци добили са Запада, као и да ли је оружје вредно десетине милијарди долара успело да трансформише украјинску војску у борбену снагу по стандардима НАТО.
Да Кијев одбацује борбену тактику НАТО потврдио је и Алексиј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану. Он објашњава да је сада главни задатак Украјине да сачува животе војника на фронту.

– Морамо да схватимо да се непријатељ одлично припремио за ове догађаје, с огромним бројем минираних територија – рекао је он.

Он је описао густину руских минских поља као „луду“.

– У просеку има три, четири или пет мина по квадратном метру. Замислите колико је тежак посао да их уклонимо како бисмо омогућили нашој војсци да се креће након тога. Ако су раније постојале наде да се то може урадити уз помоћ опреме коју су нам обезбедили наши партнери, јасно је да је то неизводиво – рекао је Данилов!

Заглавили се у минским пољима

Шпански лист „Ла вангвардија“ указује да су се украјинске јединице заглавиле у минским пољима и постале мете руске артиљерије, противтенковских пројектила и борбених хеликоптера. Наглашава да је руска војска изградила јачу одбрану него што су НАТО и Кијев очекивали, као и да Москва и сама изводи брзе контранападе.
Роб Ли, стручњак за руску војску, рекао је шпанском листу да су Руси паметни и иновативни у борби. Он је навео да су противтенковске мине постављали у два слоја и тако уништавали украјинска возила за деминирање. Проблем Украјине је и то што њени војници често заборављају где су сами поставили мине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке