Свет

МАКРОНОВЕ НАДЕ СУ СРУШЕНЕ! За све је крива Русија

Фото: Јутјуб

Прошлонедељни војни пуч у Нигеру озбиљно је срушио наде француског председника Емануела Макрона да ће бити успостављена „нова ера“ у односима Француске и афричког континента, пише Економист.

Демонстранти у Нијамеју, престоници Нигера, 30. јула су узвикивали: „Доле Француска“. Маса је напала француску амбасаду, запалила врата и разбила прозоре. Већ 1. августа, Француска је почела да евакуише своје држављане и грађане осталих европских држава из Нигера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На основу билатералног одбрамбеног споразума, Француска у Нигеру има сталну војну базу опремљену борбеним авионима, дроновима и тренутно са око 1.500 војника. Француски војници били су присутни и у Малију, а у једном тренутку их је било чак 2.500. Међутим, пад владе праћен државним ударом и одлука хунте да ангажује плаћенике из паравојне групе „Вагнер“, променили су ту рачуницу.

До августа 2022. године, сви француски војници су напустили Мали, поневши са собом око 1.000 возила. Два државна удара у Буркини Фасо прошле године задала су додатне ударце Француској. Вође другог пуча наредиле су свим француским трупама да оду, што су оне и учиниле ове године.

Макрон је померио Француску у правом смеру, наводи Економист и подсећа да је Француска вратила уметничка дела из музеја у Паризу, француски председник је обећао да ће укинути регионалну валуту коју подржава Париз и затражио опроштај за улогу своје земље у геноциду у Руанди 1994. године. Поручио је да је ера Француске завршена и „заиста, Париз је деловао више као партнер, мање као шеф“, наводи лист. Проблем је у томе што је све то стигло прекасно, с обзиром на то да су Кина, Русија и Турска инвестирале, давале позајмице и обезбеђивале уговоре у западној Африци. Истовремено, Кина је заменила Француску као главног извозника у региону, а САД воде велику обавештајну операцију из Нигера.

Због своје колонијалне историје, Француска је често, пише лист, издвајана због политичких недоследности које се понекад занемарују у случају других сила. Француска је једина бивша колонијална сила која је одржавала велике војне базе на континенту, за разлику од Белгије, Велике Британије и Португала који немају базе. „Главна ствар у Нигеру је његова демократска будућност и стабилност Сахела, али за Француску је то такође тест њене способности да поврати утицај и преобликује свој безбедносни приступ континенту“, додају из Форин офиса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс