Свет

Војска је спремна! Европске земље настављају да евакуишу своје грађане

Министри одбране земаља чланица Економске заједнице државе Западне Африке (ЕКОВАС) рекли су да је војна интервенција против хунте у Нигеру „последња опција“.

Са друге стране европске земље настављају да евакуишу своје грађане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕКОВАС је запретио да ће користити силу како би срушио пучисте, којима је дао ултиматум за враћање свргнутог председника Мохамеда Базума на функцију, пише „Гардијан“.

Начелник генералштаба Нигерије је рекао да је претња интервенцијом „озбиљна“. „Ми смо спремни, чим будемо добили наредбу да интервенишемо, то ћемо и урадити“, рекао је Кристофер Муса за Хауса едицију „Радио Франс интернасионала“.

Комесар ЕКОВАС-а за политичке послове, мир и безбедност Абдел-Фатау Муса рекао је да на претњу војном акцијом треба гледати као на „последњу опцију“, како би се ојачала преговарачка позиција са хунтом.

„Војна опција је последња опција на столу, последње средство, али морамо да се припремимо за тај евентуални случај. Морамо да покажемо да можемо и да гриземо, а не само да лајемо“, рекао је он новинарима у Абуџи.

Изасланици ЕКОВАС-а, које предводи некадашњи нигеријски председник Абдулсалами Абубакар, послати су у Нијамеј, престоницу Нигера.

Специјални изасланик УН за Западну Африку и Сахел Леонардо Сантос Сиамо изјавио је у уторак да се „различите државе чланице припремају за коришћење силе, ако то буде потребно“.

Покрет М62, локални покрет у Нигеру који подржава пучисте, позвао је житеље Нијамеја на „мобилизацију“ и блокаду аеродрома у том граду док стране трупе не напусте државу.

Свргнуте власти у Нигеру биле су блиске за западним државама, а у њој се налази неколико војних база које се користе у борби против џихадиста.

Русија је позвала на „хитан национални дијалог“ у Нигеру, наглашавајући да претње интервенцијом нису од користи. „Веома је важно да спречимо даље погоршање ситуације у земљи“, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Странци беже

Како преноси „Гардијан“, велики број страних држављана последњих дана покушава да напусти Нигер. Француска и Италија су своје авионе у Нијамеј како би евакуисали своје, али и држављане других западних земаља.

Председник Базум је срушен у пучу 26. јула, након што су га ухапсили припадници његове гарде на чијем челу се налази Абдурахман Тијани, који је преузео функцију шефа државе.

ЕКОВАС је запретио да ће употребити силу против хунте уколико председник Базум не буде враћен на своју функцију у року од седам дана. Том ултиматуму су се успротивили лидери Малија, Буркине Фасо и Гвинеје.

Мали и Буркина Фасо сматрају да би интервенција у Нигеру била једнака „објави рата“.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТ.РС