Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Украјинци имају дрон који може да потопи руске бродове

Украјина је први пут јавно открила свој нови поморски дрон, у настојању да ограничи операције руске флоте у Црном мору.

ЦНН је добио ексклузивни увид у нови дрон, који је дизајниран да напада бродове руске Црноморске флоте. Носи стотине килограма експлозива и може да погоди мету удаљену 800 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дроном, који је дизајниран и произведен у Украјини, управља се даљински, а такође се може користити за извиђање и надзор. Пилот дрона кодног имена „Шарк“ рекао је ЦНН-у да је дрон једноставан за руковање и да је био успешан у ограничавању кретања руске морнарице.

Снимак који је објавио ЦНН показује ударну моћ украјинских поморских дронова, како неки од њих пробијају руску одбрану и нападају оба брода и главну луку Црноморске флоте. Развијач дрона рекао је ЦНН-у да је руска одбрана неефикасна против дронова јер су њени бродови дизајнирани да нападају друге бродове а не мање мете.

Они су бржи од било чега другог у Црном мору, тврди произвођач.

Способности дрона виделе су се такође током недавног напада на Кримски мост. Око 19 км дуг мост кључна је рута снабдевања између Русије и Крима, полуострва анектираног 2014. Украјина је користила два своја поморска дроне да удари на мост, што је за последицу имало велику штету.

Није рекла колико је нових дронова произвела нити колико још намерава да их направи, известио је ЦНН.

Произвођач дрона, који је тражио да буде анониман, рекао је да је украјински рад на поморским дроновима покренут тек кад је почео рат.

„То је било веома важно јер нисмо имали много снага да се одупремо поморској држави Русији. А морали смо да развијемо нешто наше, јер нисмо имали постојеће способности“, рекао је он ЦНН-у.

Украјина сада почиње да показује те способности, иако мисије варирају по свом успеху. Последње верзије дрона у које је увид имао ЦНН теже до 1.000 кг, са експлозивним товаром до 300 кг, дометом од 800 км и максималном брзином од 80 km/h.

Произвођач дрона је рекао да су „те беспилотне летелице потпуно украјинске производње“.

„Они су дизајнирани, нацртани и тестирани овде. То је наша сопствена производња трупа, електронике и софтвера. Више од 50 одсто производње опреме је овде“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

Ознаке