Регион

МИЛАНОВИЋ ПОЗДРАВИО „БРАЋУ ПО ОРУЖЈУ“ ПА НАПАО СРБИЈУ

Председник Републике Хрватске Зоран Милановић рекао је данас поводом прославе „Дана победе“ и „28.годишњице ВРО Олује“ да без хрватске победе не би било Дејтонског мировног споразума и нагласио да се у Книн људи и даље враћају, што је резултат рада свих влада и расположења у хрватском народу.

Он је на почетку свечаног говора поздравио високе госте, војнике, али и „браћу по оружју“ из ХВО-а те поручио да такве годишњице служе да би се утврдила истина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Истина је вода дубока. Не види је свако на исти начин. Не виде је јуче у Приједору, нажалост. Од свих места, одабрали су Приједор где је убијено неколико хиљада муслимана и Хрвата 1992. године и то није лепо. Бићу врло благ – то је погрешно – рекао је Милановић.

Тиме се осврнуо на председника Србије Александра Вучића који је изјавио у петак у Приједору у Босни и Херцеговини како је Олуја била највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата, док је челник босанских Срба Милорад Додик ту операцију назвао удруженим злочиначким подухватом за који је окривио Хрватску, али и САД.

„Без победе не би било Дејтонског споразума“

– Победа је била велика и била је тешка. Кад говоримо о истини, истина треба бити изречена у целости. Хрватска победа је омогућила Дејтонски мировни споразум, али то је врло дефанзивна тврдња. Није га омогућила, него га без ње не би било – поручио је Милановић.

– Без пораза тадашњег непријатеља, не би било ништа од француских и британских бомбардера који су узалудно ударали по непријатељу неколико недеља и никада се не би натерали за преговарачки сто – додао је.

Навео је како то неки други тако не виде, али да је његова дужност да то цело време понавља како би они сами себе више поштовали и утврдили да и „нисмо баш нешто згрешили, ништа више и ништа мање од обичног човека и од обичне заједнице“.

„Хрватска је рат водила паметно“

Рекао је и да је хрватски град Книн настао у простору који није „баш најнежнији за живот“, додавши како је та земља за тврде, тешке и храбре људе који су то кроз историју доказивали.

– Хрватска је рат водила паметно, људи који су је водили су били интелигентни, били су лукави када је требало, никада перфидни. Борили су се са силом која је јача од њих – рекао је Милановић.

Навео је да су хрватски савезници и пријатељи, у време док се Хрватска припремала за завршетак рата, писали планове о томе да Хрватска буде уређена по плану З4, а што би, додао је, било јако лоше решење. „Оно није прихваћено само зато што тадашњи противник, побуњени Срби, на то нису пристали. На властиту катастрофу и штету“, рекао је.

Милановић је поручио како је у овај хрватски краљевски град хрватска војска ушла када у њему више није било никога.

– Вређа здрав разум и самопоштовање сваког човека, независно од вере и нације, када ти неко каже да си протерао толики број људи, а није те нико ни дочекао, али људи се враћају од 1995. – рекао је председник.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs/Index.hr