Русија Свет

„НА ГРАНИЦИ СА БЕЛОРУСИЈОМ 360.000 ВОЈНИКА“

Шојгу је навео да се сада дужина копнене границе између Русије и чланица Северноатлантске алијансе скоро удвостручила.

Вишеструко су повећане претње руској војној безбедности, саопштио је министар одбране Русије, Сергеј Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између осталог, у близини граница Русије и Белорусије налази се 360.000 војника.

– Претње војној безбедности Руске Федерације су се вишеструко повећале на западним и северозападним стратешким правцима – рекао је он на седници колегијума Министарства одбране.

Улазак Финске у НАТО, а потенцијално и Шведске, шеф руског ресора одбране назвао је дестабилизујућим фактором. Он је навео да се сада дужина копнене границе између Русије и чланица Северноатлантске алијансе скоро удвостручила.

Министар је указао на могућност распоређивања војних контингената и ударног наоружања у Финској, способног да погоди објекте на северозападу земље на значајној дубини.

Шојгу је обавестио колегијум да је у земљама источне Европе, у непосредној близини граница Русије и Белорусије скупљена група од 360.000 војника.

– Са оружаним снагама источноевропских земаља, око триста шездесет хиљада војника, осам хиљада оклопних возила, шест хиљада артиљеријских система и минобацача, шест стотина педесет авиона и хеликоптера распоређено је у непосредној близини граница Савезне државе (Русије и Белорусије). Број формација нерегионалних држава северноатлантског блока повећан је 2,5 пута од фебруара прошле године и премашио је 30.000 људи – истакао је руски министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs