Свет

Одмазда Украјине! Објављена драматична одлука!

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјина је акваторије шест лука Руске Федерације у Црном мору управо прогласила „зонама ратног ризика“!

Поморске снаге Украјине 4. августа званично су прогласиле воде Анапе, Новоросијска, Геленџика, Туапсеа, Сочија и Тамана, које се налазе у делу Црног мора под руском контролом, за „зоне ратног ризика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење је издала украјинска државна хидрографска служба и важи од 4. августа до отказивања.

Проглашавање „зоне ратног ризика“, између осталог, значи да се у овим областима очекују војни ангажмани, а бродови са потенцијалним војним теретом могу бити гађани у складу са правилима ангажовања и ратним правом. Осим службених бродова руске морнарице, руске обалске страже, полицијских јединица и руских граничних трупа, ово се односи и на комерцијалне бродове који иду у руске морске луке, укључујући танкере за нафту, теретне/контејнерске бродове, помоћне бродове, па чак и путничке бродове приликом превоза војног терета и/или војних лица. Цивилни бродови у близини војних бродова и војних објеката као што су лучке области могу бити погођени као колатерална штета и морају да се држе на већој удаљености од војних циљева.

Овај потез Русије је наставак обрачуна у Црном мору након што је Русија издали режим за украјинске морске луке, а на након пропалих преговора о продужењу житног споразума.

Кроз луку Новоросијск пролази 30 одсто руског поморског извоза сирове нафте, која углавном иде у Турску и јужну Европу, па се говори о удару на извоз жита и нафте из Русије, као одговор на руско ракетирање житних украјинских лука у Одеској области и у делти Дунава.

Раније у суботу је објављено да је бивши амбасадор ЛНР Родион Мирошник, након што је украјински поморски дрон напао танкер СИГ у Керчком мореузу, позвао Русију да заврши се „побрине за целокупне лучку инфраструктуру суседне земље“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс