Свет

ОСВЕТА: Одјекују експлозије, више нико није безбедан

Фото: Телеграм принтскрин

Изведен највећи напад дроновима на територију Русије од почетка инвазије на Украјину.

Према првим извештајима, прво је нападнута ваздухоловна војна база Псков, која се налази око 700 километара од Украјине. Уништени су теретни војни авиони иљушин, а снимци напада осванули су и на друштвеним мрежама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинци су успели да изведу три таласа напада. Први са само две беспилотне летелице, које су оборене непосредно пре циља. Други талас био је много већи.

Десет или више летелица преоптеретило је руски ПВО те је око пола стигло до циљева. Украјинци су потом послали трећи талас. Локални извори тврде да је уследило више од десет експлозија.

То, додуше, не значи да је десет беспилотних летелица стигло до циљева, јер је део експлозија засигурно последица ранијег напада. У сваком случају, овај је напад један од најуспешнијих од почетка руске агресије.

Руски извори признали су губитак два иљушина-76. С обзиром на то да објављени снимци локалног становништва показују огроман пожар, признали су и уништење складишта за гориво.

Украјински извори тврде пак да је уништено више од два иљушина, али не због директних погодака, већ као последица експлозија складишта муниције.

Те су експлозије, по украјинским изворима, изазвале и пожар резервоара горива.

Међутим, то није био једини украјински напад беспилотним летелицама. У исто време текао је и напад на базу 104. ваздушно-десантне јединице која се „прославила“ учествовањем у покољу цивила у Бучи.

База је смештена у малом месту Череха, такође у Пиској области, па вести о последицама напада за сада нема.
Трећи напад догодио се у области Брјанск. По руским изворима, тамо је изведен покушај напада на телевизијски торањ. Четврти напад догодио се у Тулској области. Шта је тачно нападнуто за сада није познато. Доступни снимци показују најмање једну велику експлозију.

Све у свему, Украјинци су у ноћашњим нападима употребили више од педесет беспилотних летелица.

ББЦ оцењује да се у овим нападима може приметити и доза ироније. Наиме, једно од оправдања које је председник Путин дао за своју „специјалну војну операцију“ била је потреба за јачањем руске националне безбедности за коју је Кремљ тврдио да је угрожена од Украјине, САД, НАТО и Запада уопштено.

У стварности, инвазија је створила огромну несигурности за Русију и руски народ.

Извор: Индекс/Б92