Свет

ОВО ЈЕ КРАЈ: Мобилишу целу нацију?

Кина треба да подстакне своје грађане да се баве контрашпијунажом, укључујући отварање канала на којима могу да пријаве сумњиве активности.

То је саопштило Министарство државне безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство за државну безбедност, које је главно за стране обавештајне агенције и контрашпијунажу, у својој првој објави на налогу Вичет (WеЦхат) написало је да мора да буде успостављен систем у коме је „нормално“ да масе учествују у контрашпијунажи.

Позив на популаризацију рада против шпијуна међу масама уследио је након што је Кина допунила закон о контрашпијунажи који је ступио на снагу у јулу, пренео је Ројтерс.

Закон којим се забрањује преношење информација у вези са националном безбедношћу и интересима који нису прецизирани узбунио је САД. Вашингтон каже да би стране компаније у Кини могле да буду кажњене због редовних пословних активности.

Измењени закон омогућава властима које спроводе истраге о контрашпијунажи да добију приступ подацима, електронској опреми и информацијама о личној имовини.

Министар државне безбедности Чен Сијин написао је у јулу за један кинески правни часопис да је политичка безбедност главни приоритет националне безбедности а „срж“ политичке безбедности је безбедност кинеског политичког система.

„Најосновније је да се сачувају лидерство и владајућа позиција Комунистичке партије Кине и социјалистички систем са кинеским карактеристикама“, истакао је Чен, пренео је Ројтерс.

Последњих година Кина је ухапсила и притворила десетине Кинеза и странаца под оптужбом за шпијунажу, укључујући директора јапанске фармацеутске компаније Астелас фарма (Астеллас Пхарма) у марту.

Аустралијски новинар Ченг Ли, кога је Кина оптужила за одавање државних тајни, у притвору је од септембра 2020.

Кинеска објава да је у опасности од шпијуна долази у тренутку када неке западне земље, посебно САД, оптужују Кину за шпијунажу и сајбернападе. Пекинг је одбацио те оптужбе.

Саме САД су „империја хаковања“, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова.

Министарство државне безбедности написало је у посту на Вичету да је Кини, да би се заштитила од шпијунаже, потребно учешће њеног народа у изградњи одбрамбене линије.

Извор: Танјуг