Свет

РУСИ УПОЗОРИЛИ ТРУПЕ НА ГРАНИЦАМА РУСИЈЕ: Завршиће се лоше по вас

Pixabay.com

Руски посланик издао је оштро упозорење Пољској усред повећаних тензија на њеној граници са Белорусијом, наводећи да ће се “све завршити лоше”.

Андреј Гуруљов, посланик Думе и бивши војни командант, упозорио је Пољску због распоређивања њених војника близу руске енклаве Калињинград, а такође је тврдио, без изношења доказа, да пољске власти желе да преузму контролу над деловима Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Друга тема је одбрана Калињинграда као енклаве. Порука је веома јасна: Момци, ако не дај боже одете било где у смеру наше Каљининградске области, све ће се завршити лоше по вас. То је вероватно како треба да буде”, рекао је он.

Гуровљеве коментаре је превео и објавио налог “Кремлин јеп” на мрежи “X” у суботу рано ујутро.

Иако Пољска није померила трупе близу Каљининграда – чију је истоимену престоницу у међувремену преименовала у Кролевиец – она је пребацила хиљаде војника близу белоруске границе усред повећаног присуства Вагнера у региону.

До Гуровљевих коментара, изнетих током појаве на руској државној телевизији, дошло је услед вишенедељних тензија између Пољске и плаћеничке групе Вагнер.

Вагнеровци и њихов шеф Јевгениј Пригожин “отерани” су у егзил у Белорусију, мада ни то није сто одсто сигурно јер данима се спекулише да је све била само фарса, након неуспеле оружане побуне 24. јуна.

И Украјина је, као и Полсјка, након доласка вагнероваца у Белорусију појачала снаге на северној граници, док је агенција РИА пренела да су у Черниговској области, на потезу већем од 40 километара, ископани противтенковски ровови.

Пољска је изразила забринутост због могућности да Вагнер изврши инвазију на Пољску како би преузео контролу над коридором Сувалки, малим али кључним пролазом смештеним дуж северноисточне границе Пољске који раздваја Русију од Калињинграда.

Портпарол пољског Министарства спољних послова раније је рекао “Њузвику” да војска “мора да буде спремна за различите могуће сценарије”.

Гуруљов је такође сугерисао да Пољска има сопствене јасне циљеве да преузме контролу над западном Украјином. Ова тврдња, коју је изнело више руских званичника, никада није поткрепљена доказима.

“Ово је минимални задатак. А крајњи циљ је да уђу у Украјину и начине од ње свог вазала”, рекао је Гуруљов о Пољској.

“Ми морамо то да спречимо, а то је прилично лако да се уради. Главна поента је питање стратешког одвраћања. Ми то радимо размештањем нуклеарних способности у нашој савезничкој, братској Белорусији. Управо је то питање стратешког одвраћања како Пољацима не би пало на ум да оду било где”, рекао је он.

Али, Бен Хоџис, бивши командант америчких снага у Европи, рекао је раније да би вагнеровци “били сломљени” ако би покушали да изврше инвазију на Пољску, која је у уторак показала своју моћ војном парадом, највећом за више деценија.

Извор: Блиц