Свет

РУСИ ЗАСУЛИ УКРАЈИНУ ИСКАНДЕРИМА: Погинуло 51 војно лице, међу њима и НАТО официри, има много повређених

Фото: Јутјуб

Руске Ваздушно-космичке снаге су у Чернигову уништиле два важна циља истовремено. Са две тактичке ракете Искандер.

Прва је погодила локално драмско позориште, у којем је одржаван скуп украјинске армије посвећен развоју нових типова дронова.

А друга – буквално преко пута – седиште регионалне војне обавештајне управе у којем је у то време био у току састанак Украјинаца са делегацијама пољске и литванске армије.

Погинуло је 51 војно лице те три земље, а још 11 странаца је у тешком стању.

Према речима московског војног експерта Јурија Кнутова, у Драмском позоришту се вероватно налазило и складиште дронова типа „Бобер“, који већ недељно нападају руске градове, укључујући Москву.

Скуп у позоришту био је афиширан као Фестивал „Сурове птице“.

Маскирања ради, био је најављен свега четири сата уочи почетка, а организатори су сугерисали војним лицима да не долазе у униформама.

Други скуп је фактички био саветовање високих официра снага за специјалне операције Украјине са пољским и литванским колегама о заштите границе према Белорусији и Русији и супротстављању нападима „са севера“.

Незванично, на састанку су била 23 странца. Толико их је дан раније стигло из Лавова у Чернигов.

Испод рушевина је извучено девет лешева. Остали се и даље воде као „нестали“.

У позоришту су пронађена тела 38 специјалиста и команданата Оружаних снага Украјине.

Број тешко рањених је близу 100.

Међу погинулим странцима могу бити и војни званичници и стручњаци из Западне Европе и САД.

Запад, међутим, крије праве узроке смрти својих официра послатих у Украјину. Тако су након удара Искандера на Чернигов, западни таблоиди објавили чланак о смрти генерала француске војске Жан-Луја Жоржелена (74) који је наводно сам кренуо у поход на Пиринеје и пао у провалију.

Руски војни експерт Борис Рожин скренуо је пажњу на још једну скривену димензију удара:

„Чак 11 странаца је у веома лошем стању странаца превезено хеликоптером у Кијев, а одатле у Пољску. У ввећини су то били Пољаци и војна лица из балтичких држава. Ко ће од њих преживети велико је питање. Виши официри и један генерал пребачени су хеликоптером у Виницу, где се одлучивало шта даље.

Највероватније ће неки од виших официра имати среће да одлете у Пољску, а одатле у Минхен или Диселдорф. У оозоришту у Чернигову нестао је и званичник БНД-а који је био задужен за космичке комуникације и пренос шифрованих података, који је био додељен штабу НАТО-а у Виљнусу“.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031