Русија

РУСИ СЕ ПРЕПАЛИ ЗБОГ ОБЛАКА: Настала паника (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

С обзиром на актуелна дешавања, не чуди што су се људи уплашили

Становници Казања, петог по величини града у Русији, успаничили су се због облака који неодољиво подсећа на „нуклеарну печурку“, јавили су локални медији, преноси „Неwсwеек“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Становници Казања, главног града Републике Татарстан, рекли су да су у среду увече на небу видели облак у облику печурке који подсећа на ону након нуклеарне експлозије. Локални лист „Вечерњаја Казањ“ је касније објавио да се ради о метеоролошкој појави, односно облаку кумулонимбус, познатом и као „наковањ“.

Кумулонимбус је густ, вертикални облак који садржи грмљавину, формиран од топлог, влажног и нестабилног ваздуха који се диже и преврће навише. То узрокује да се врх облака спљошти и прошири у облик наковња или печурке. НАСА наводи да је већа вероватноћа да ће се ова врста облака формирати у тропским географским ширинама током целе године и током летње сезоне на вишим географским ширинама.

Државна новинска агенција РИА Новости интервјуисала је портпарола Министарства за екологију и природне ресурсе Републике Татарстан који је покушао да ублажи страхове становника након што је формација у облику нуклеарне печурке примећена на небу. Он је потврдио да се ради о кумулонимбусу.

„Топао ваздух је лакши од хладног ваздуха. Његов излазак у средње слојеве атмосфере може се видети у облику облака печурке. Ова атмосферска појава се назива инверзија, или облак наковња. Ово је посебна врста кумулонимбуса, који се пење на висину од око 12 до 15 километара, а затим почиње да се замагљује“, рекао је портпарол.

Тензије су на врхунцу у Русији, више од 17 месеци након инвазије руског председника Владимира Путина на Украјину, наводи „Неwсwеек“, пошто је Путин је запретио употребом нуклеарног оружја, рекавши у септембру у телевизијском обрац́ању нацији да би био спреман да га употреби за одбрану руске територије.

Током тог сукоба расте страх да би Русија могла да упути нове нуклеарне претње ако Украјина покуша да поврати Крим, полуострво Црно море које је Русија анектирала 2014. године.

Многи страхују да би поновно заузимање Крима од стране Украјинаца представљало црвену линију за Русију и да би Путин могао да искористи нуклеарне способности своје земље за одбрану територије.

Извор: Телеграф.рс