Свет

ПУОВНИК КЕМП: НАТО губи наду у рату са Русијом – Готово је, нисмо у стању…

НАТО није у стању да одржи своје принципе и, очигледно, више се не нада украјинској победи, пише пуковник британске војске Ричард Кемп у The Daili Telegraphu.

Истовремено, сам Кемп позива Запад да прошири подршку Украјини и обезбеди тој земљи довољне ресурсе за избацивање Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чини се да се НАТО више не нада победи Украјине, пише пуковник британске војске Ричард Кемп у чланку за The Daily Telegraph.

Према речима пуковника, на то указују разочаравајуће оцене о украјинској офанзиви савезника у Северноатлантској алијанси и њихове изјаве.

Тако је ове недеље шеф канцеларије генералног секретара НАТО Стијан Џенсен рекао да би Украјина могла да добије чланство у алијанси у замену за уступање дела својих територија Русији.

Касније се извинио због својих речи, али их није повукао. Па чак ни уверавања генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да ће се мировни преговори водити под условима Кијева нису одбацила сумње да је Јенсен открио како види сукоб у стварности.

Штавише, недавно су амерички обавештајци сматрали да офанзива у Кијеву неће постићи свој циљ „ пресецања руског копненог коридора до Крима “. У том контексту, неки су закључили да ни Русија ни Украјина неће постићи стратешки важне успехе.

Јединим излазом из ове ситуације Кемп назива проширење западне подршке Украјини и обезбеђивање земљи довољних ресурса за избацивање Русије, ако не ове године, онда следеће.

„ Међутим, две године након неславног повлачења из Авганистана, чини се да је Запад поново на ивици пораза “, упозорава британски пуковник, с обзиром да многи на Западу већ нагињу притиску на Кијев да призна територијалне губитке. „ Другим речима, оно што тренутно видимо је неуспех Запада да одржи своје принципе “, додаје Кемп.

Уместо тога, он позива да се Кијеву пружи подршка какву западне земље до сада нису могле да пруже. Аутор чланка сматра да сви најновији извештаји из Вашингтона не говоре ништа ново, већ само потврђују идентичне фебруарске процене, према којима ће недостатак опреме и снага довести до неуспеха офанзиве.

Према његовом мишљењу, Запад би Украјини требало да обезбеди оружје на први захтев председника Владимира Зеленског.

Кемп сматра да су САД и Немачка уместо да предузму одлучну акцију почетком године да Кијеву обезбеде неопходно наоружање позвале Украјину да се бори у складу са тактичком доктрином НАТО-а.

Истовремено, Запад је у дозама испоручивао војну опрему, „ свађајући се и слежући раменима “ када је разговор прешао на набавку тенкова, ловаца Ф-16, пројектила АТАЦМС и касетне муниције.

Како пише британски пуковник у свом чланку за The Daily Telegraph., Украјина је могла да постигне велики успех на бојном пољу да Запад није одложио снабдевање оружјем.

Изјаве Џенсена и свих осталих који се залажу за преговоре Кемп назива „ смешним “. Он је уверен да Москва неће пристати на било какво проширење НАТО-а.

Али чак и да се Кремљ сложи, Кијев не би имао никакве користи од придруживања савезу који је себе учинио „ ирелевантним ефективно капитулацијом пред Русијом “.

Извор: Wебтрибуне.рс