Свет

РУСИЈА ЈЕ У ОПАСНОСТИ?! „Путин скренуо са пута“

Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да су за окончање сукоба у Украјини потребни дипломатски напори и јачи притисци на Русију.

Консултације у Џеди одржане су 5. и 6. августа, на њих нису позвани представници Русије. Према речима канцелара, разговори који су вођени у Саудијској Арабији били су веома важни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, мора се признати да су они били само почетак, „Али, ипак, они су били нешто посебно“, рекао је Шолц у интервјуу немачком ТВ каналу ЗДФ.

Канцелар је навео да је преговорима у Саудијској Арабији, поред земаља Латинске Америке и Африке, учествовала и Кина. Додао је да би то могао бити један од начина да се постигне мир.

„Зато има смисла да наставимо ове разговоре, јер они врло конкретно повећавају притисак на Русију да схвати да је отишла погрешним путем, да мора да повуче своје трупе и омогући мир“, рекао је Шолц.

Саудијска новинска агенција је раније јавила да је састанак организован на иницијативу престолонаследника краљевине Мохамеда бин Салмана, који је у контакту са Русијом и Украјином.

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков раније је напоменуо да ће Кремљ пратити састанак у Саудијској Арабији о Украјини, остаје да се види какви се циљеви постављају.

Руско Министарство спољних послова је, коментаришући разговоре о Украјини у Џеди, навело да је фиксирање одлука о украјинској кризи на политичком нивоу без учешћа Русије апсурд и бесмислица.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније да је главни циљ још једног састанка о Украјини – у Копенхагену – „покушај да се убеде представници ‘глобалног југа’ да бар донекле подрже ‘формулу мира’ Владимира Зеленског, која је апсолутно неприхватљива и неперспективна“.

Извор: РТ