Свет

„РУСИЈИ ЈЕ ЗАДАТ ОГРОМАН УДАРАЦ“

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак изјавио је данас да су разговори о мировном решењу за Украјину задали „огроман ударац“ Русији.

Јермак је на брифингу за новинаре у Кијеву рекао да су све земље које су биле присутне на преговорима у Џеди у потпуности подржале украјинску независност и територијални интегритет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, он је признао да учесници нису постигли договор о неким тачкама украјинске мировне формуле не желећи да прецизира о којим тачкама је реч, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, о тим тачкама се још разговара, а учесници су се ангажовали на изради нацрта оквирног документа који би могао да буде усвојен на следећем мировном самиту.

Јермак је рекао да су се учесници сагласили да нови састанак политичких делегација буде одржан у року од око шест недеља.

Више од 40 земаља, укључујући Кину, Индију, Сједињене Америчке Државе и представнике земаља чланица ЕУ, али не и Русије, учествовали су на скупу у Џеди који се тумачи као покушај Кијева да изгради ширу коалцију која би подржала мировну визију званичног Кијева, наводи Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски промовисао је сет од 10 принципа које сматра основом за мир и окончање рата, укључујући повлачење свих руских трупа и враћање целокупне украјинске територије под контролу званичног Кијева.

Извор: Танјуг