Свет

Шок! ИЛОН МАСК ЈАВНО ОТКРИО ПУТИНОВУ ТАЈНУ ВРЕДНУ ВИШЕ ОД 200 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Фото: Јутјуб

У једном од интервјуа који је дао током прошле године Илон Маск је намерно или не, изрекао нешто о чему многи у свету причају и нагађају али не смеју да тврде. Маск је одговарајући на питање како је то бити најбогатији човек на свету (у то време је био на првом месту Форбсове листе) рекао да он сматра да је Владимир Путин знатно богатији од њега.

На питање новинара Бизнис инсајдера да ли заиста тако мисли, Маск је одговорио потврдно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како председник једне државе, макар то била и Русија, може да буде толико богат да се сматра богатијим од човека који је „тежак“ више од 240 милијарди евра. Када је у питању богатство Владимира Путина о томе се спекулише годинама и многи чак и износе посредне и непосредне доказе да се заиста ради о најбогатијем човеку на планети.

Путиново богатство

Постоји само један проблем у свему – размере његовог богатства је немогуће потврдити са сигурношћу. Према ономе што званично наводи Кремљ, руски председник зарађује око 133.000 долара годишње и живи у малом стану. Званични записи које је Кремљ објавио 2016. године натерали би нас да верујемо да Путин има веома скроман попис некретнина. Извештај каже да је власник малог земљишта и стана са гаражом.

Наравно свима је јасно да се то не уклапа у оно што многи говоре о Путиновом начину живота. Наиме, бивши саветник руске владе Станислав Белковски оценио је да Путиново богатство износи 70 милијарди долара. Менаџер Бил Браудер, познати Путинов критичар, тврдио је да се ради о суми већој од 200 милијарди долара.

Као председник Русије, Путиново службено пребивалиште је Московски Кремљ. Међутим, вец́ину свог времена проводи у приградској владиној резиденцији ван града под називом Ново-Огарјово. Он наводно има приступ у 20 различитих палата и вила. Током година, Путин је повезиван са многим другим некретнинама. Најконтроверзнија од њих је такозвана „тајна палата“. Ово је наводно изграђено за Путина а коришћена су илегална државна средства. Ова епска вила наводно је коштала милијарду долара. Има приватно позориште и хелиодром са простором за три хеликоптера. Путинов критичар Борис Немцов тврдио је да Путин поседује више приватних авиона, хеликоптера и јахти.

За један од његових авиона се тврди има кабину од 11 милиона долара опремљену драгуљима и тоалет који је коштао близу 100.000 долара. Овај авион има простора за до 186 путника. Путина оптужују да има пет оваквих авиона. Наводи се да Путин има колекцију од четири јахте, а за одржавање само једне потребно је неколико хиљада долара. „Русија“ једна од његових јахти је 2005. ремонтована и надограђена а то је наводно коштало 1,2 милијарде долара. Онда је ту Олимпија. Наводно је добио ову луксузну јахту од 57 метара, вредну 35 милиона долара, на поклон од олигарха Романа Абрамовича. Према бившем шефу државне бродарске компаније у Русији, Путин управља јахтом користец́и државни новац.

У 2015. години, Путин се сликао како вежба са тадашњим руским премијером Дмитријем Медведевим. Тада су се појавили извештаји да његов доњи део тренерке од кашмира „Лоро Пиана“ кошта 1.425 долара. Путин је то укомпоновао са одговарајућим горњим делом па све укупно „изађе“ на 3.200 долара. У прошлости, Путин је чак поклањао сатове. Председник је, како се извештава, један поклонио сибирском дечаку док је био на одмору, а други фабричком раднику који је од председника тражио да му поклони нешто за успомену. Како се извештава, сатови су вредни 10.500 долара сваки.

Ипак, као што смо навели ово је све немогуће доказати са стопостотном сигурношћу. За сада, према званичним подацима Форбсове листе најбогатији човек на свету је власник „Луј Витона“ Бернар Арно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Мондо

Ознаке