Свет

ШОК У САД: Републиканци најављују опозив Бајдена

Фото: Јутјуб

Кандидати у америчкој председничкој трци 2024. Доналд Трамп и Џо Бајден суочавају се са истрагама које могу врло значајно утицати на њихове кампање.

У табели републиканаца чини се како више истрага и већ покренутих тужби не сметају превише Трампу да с 54-постотном подршком доминира предизборима на нивоу странке, али је нејасно да ли ће уз покретање процеса уопште бити на позицији да заврши кампању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, све је више питања како ће Бајденова популарност утицати на проблеме са којима се суочава, са својим грехом Хантером.

У овом тренутку амерички десничари ликују због резултата конгресне истраге о Хантеру Бајдену, док традиционални поборници демократа (нпр. Њујорк тајмс) тумаче како је то што је Џо Бајден евидентно рекао да се није састајао с пословним партнерима сина Хантера заправо неважно јер су причали о времену.

Утисак је да је Џо Бајден у политичкој невољи јер је нејасно како ће бирачи реаговати на појачане сумње да је његов син финансијски експлоатисао своју добру позицију потпредседника те се од њега мора дистанцирати.

Незгодна је то ситуација у којој просечни Американац прати како се амерички председник дистанцира од лика и дела властитог сина, иако се почиње чинити да није ни он баш, што се каже, „нити лук је нити лук мирисао“.

Релативизација Њујорк тајмса

„Председавајући Комитета за надзор Дома Џејмс Комер рекао је да је Девон Арчер потврдио у свом појављивању у понедељак да је председник Бајден лагао амерички народ када је рекао да нема сазнања о пословима свог сина и да није умешан.“

Комерови коментари долазе након што је Арчер, бивши пословни сарадник и дугогодишњи пријатељ Хантера Бајдена, сатима седео пред Надзорним одбором Представничког дома на саслушању иза затворених врата у понедељак“, истиче Фокс њуз, објашњавајући: „Арчер је рекао да је Хантер ставио свог оца на спикерфону док се састајао са пословним партнерима најмање 20 пута. Арчер је описао како је Џо Бајден позван телефоном да прода бренд“.

„Џо Бајден је био бренд који је његов син продавао широм света како би обогатио породицу Бајден“, рекао је Комер.

„Када је Џо Бајден био потпредседник Сједињених Држава, придружио се вечерама Хантера Бајдена са својим страним пословним сарадницима лично или преко звучника више од 20 пута.“ „Када се власник Бурисме суочио са притиском украјинског тужиоца који је истраживао компанију за корупцију, Арчер је сведочио да су руководиоци Бурисме замолили Хантера да „назове ДЦ“ након састанка одбора Бурисме у Дубаију“, наставио је Комер.“

Овакво сведочење у тумачењу Фокс њуза је крајње незгодно за Бајдена због послова Хантера Бајдена не само у Украјини, већ и у Кини, односно земљама у којима је у фокусу америчка спољна политика и обавештајно деловање Сједињених Држава.

Њујорк тајмс, пак, у свом извештају о конгресном саслушању партнера Хантера Бајдена препознаје потпуно другачије нагласке од Фокс њуза.

Ево њихове релативизације случаја у неколико пасуса: „Сведок је био веома, веома доследан да ниједан од ових разговора никада није имао никакве везе са било каквим пословним пословима или трансакцијама“, рекао је посланик Дан Голдман, демократа Њујорка и члан Надзорног одбора који је учествовао у интервјуу.

„То су били чисто оно што је он назвао необавезним разговором.“

Транскрипт интервјуа није одмах објављен. Конвенционални транскрипти обично пролазе кроз процес прегледа пре него што буду финализовани.

Представник Џејми Раскин из Мериленда, највиши демократа у комитету, рекао је да је господин Арчер сведочио да је господин Бајден често разговарао са својим сином након преране смрти његовог брата, Боа Бајдена, 2015. године, и да је председник Бајден био никада то није питао, нити је предузео било какву званичну акцију у вези са пословним интересима Хантера Бајдена.

Господин Арчер је такође рекао да нема сазнања о непровереној тврдњи анонимног узбуњивача да су председник Бајден и Хантер Бајден примили милионе долара мита, поткопавајући тврдњу коју су трубили републиканци.

То су сасвим солидне тезе, с обзиром на то да се испоставило да је Џо Бајден заиста лагао о састанцима са партнерима Хантеровог сина, а на Фокс њузу подижу атмосферу прогона Бајденових најавом нових доказа:

„Комер је рекао да је Комитет Представничког дома за надзор и одговорност настављају да прате траг Бајденовог новца и интервјуишу сведоке како би утврдили да ли су страни актери били на мети Бајдена, да ли је председник Бајден компромитован и корумпиран, и да ли је наша национална безбедност угрожена“…

Арчер, који је био у управном одбору украјинске компаније за природни гас Бурисма Холдингс заједно са Хантером почетком 2014. године, рекао је законодавцима да је вредност додавања Хантера у одбор изградња „бренда“ компаније. Према Комеру, Арчер је потврдио да је тадашњи потпредседник Џо Бајден био „бренд“. Арчер је такође сведочио да би „Бурисма“ пропала ако „бренд“ није био везан за њу.

Арчер је рекао да верује да су Хантер Бајден у одбору и „Бајден бренд“ допринели дуговечности Бурисме, према Комеровој канцеларији, и сугерисао да би се људи плашили да се легално петљају са Бурисмом због Бајденовог бренда“.

Ако Фокс њуз није спреман да радикално измишља чињенице из конгресних истрага, следећи део њиховог извештаја могао би бити веома штетан за Бајдене и демократе:

У међувремену, Арчер је сведочио о интеракцији у децембру 2015. у којој су учествовали генерални директор Бурисме Никола Злочевски и Вадим Пожарски, генерални директор компаније. Арчер је рекао да Злочевски и Пожарски врше стални притисак на Хантера Бајдена да добије помоћ од Д.Ц. у смењивању украјинског тужиоца Виктора Шокина. Шокин је водио истрагу против Бурисме за корупцију.

Према извору, Арчер је сведочио да су 4. децембра 2015. Хантер Бајден, Злочевски и Пожарски звали ДЦ да разговарају о томе. Арчер је сведочио да су се Бајден, Злочевски и Пожарски повукли да би обавили позив.

Није јасно да ли су лидери Хантера и Бурисме разговарали директно са Џоом Бајденом о томе. У то време, међутим, Џо Бајден је био задужен за америчко-украјинску политику за Обамину администрацију. Извор је рекао да је Арчер сведочио да је само неколико дана касније, 9. децембра 2015, Џо Бајден отпутовао у Украјину и одржао говор. Током говора, Бајден је рекао да влада треба да поправи украјинско тужилаштво.

Републиканци најављују опозив

Фокс њуз понавља тезу да је једна од истрага ФБИ показала да су Џо и Хантер Бајден натерали Злочевског да им плати милионе долара како би му помогао да се реши Шокина.

Ово је само део приче о династији Бајден.

Бајден је тврдио током кампање 2020. да нико у његовој породици није добио новац из Кине, али се испоставило да су Хантер Бајден и његови партнери прикупили милионе.

Чак је и „Њујорк тајмс“ у свом извештају приметио да портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер није толико чврста у демантовању тврдњи да се актуелни председник састајао са пословним партнерима Хантеровог сина или са њима водио пословне разговоре, али инсистира само на тези да председник никада није „имао посла са сином“.

Извор: Јутарњи лист