Свет

Све је било спремно да америчке трупе уђу у Украјину а онда је Путин урадио ово…

Специјална операција у Украјини била је „превентивни корак“ Владимира Путина против распоређивања америчких пројектила у земљи, рекао је бивши званичник Централне обавештајне агенције Рејмонд Мекгаверн у интервјуу за „Јудгинг Фреедом“.

Према Макгаверну, још један разлог за избијање непријатељстава било је појачано „експоненцијално“ гранатирање руског говорног подручја Украјине од стране Кијева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рејмонд Мекгаверн: Грађани САД не знају, да су балистичке ракете средњег домета распоређене у Румунији и Пољској. Видите, имамо контејнере у које су смештене ове ракете средњег и мањег домета. У ове затворене контејнере смештене су крстареће ракете, балистичке ракете и на крају хиперсоничне ракете које су осам или девет пута веће од брзине звука, тако да се не види тачно које се ракете налазе у Румунији и Пољској.

Путин се 21. децембра 2021. састао са свим тим генералима и рекао: „Ово нас доводи у опасност“. Биће овде за седам минута када САД добију хиперсоничне ракете, за које знамо да ће их на крају добити, а онда ће их дати Украјини. Ако погледате карту, видећете да је Украјина ближа Русији чак и од Пољске или Румуније.

Шта се потом десило. 30. децембра Путин зове Бајдена. Као резултат овог разговора, постоји само извештај који каже да је Бајден рекао да „Вашингтон не намерава да распореди ударне ракете у Украјини“, крај цитата.

Следећег дана Кремљ слави Нову годину и каже: „Боже драги, они нас схватају озбиљно, озбиљно схватају наше страхове“. Преговори у Женеви почињу одлично, али чим су преговарачи стигли, рекли су: „Ништа нам није познато, заборавите на то“.

Шест недеља касније, 12. фебруара 2022, само 12 дана пре инвазије на Украјину, Путин и Бајден су поново разговарали телефоном. У извештају о његовим резултатима стоји: „Бајден неће разговарати о својој претходној посвећености да у Украјини неће бити ударних пројектила. О томе се није расправљало и није се могло разговарати.

Не сугеришем да су те балистичке ракете средњег или мањег домета биле једини разлог. Такође знамо да је гранатирање украјинске војске руског говорног подручја, укључујући Донбас, експоненцијално порасло.

Њихов врхунац је пао тек око 22. фебруара, 23. фебруара, пре тога је врх је био негде око 16. фебруара. То је био и један од разлога зашто се Кремљ одлучио на превентивни корак.

Извор: Wебтрибуне.рс