Свет

УКРАЈИНА УПОТРЕБИЛА НОВУ РАКЕТУ ДУГОГ ДОМЕТА: Ноћна мора за Русе, уништен је (ФОТО)

Украјина тврди да је уништила руски С-400 на Криму потпуно новом ракетом дугог домета.

У саопштењу је Алексиј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, потврдио успешно распоређивање савремене украјинске ракете, која је погодила С-400.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, он није открио конкретне детаље овог авангардног наоружања.

У прошлости, Кијев је суптилно сугерисао потенцијално распоређивање новог наоружања способног да изврши ударе дугог домета на спорној територији Крима.

Недавно је цењени украјински новинар Јуриј Бутусов доставио извештај који указује да је напад С-400 био изведен противбродском ракетом Р-360 Нептун, генијално модификованом за операцију копненог напада.

Нептун је страшно оружје које је стекло на гласу због своје главне улоге у потапању водећег брода Црноморске флоте „Москва“. Све је већи дискурс који сугерише да Украјина намерава да модификује Нептун да служи као крстарећа ракета за копнени напад.

Ова претпоставка је постала популарна у одбрамбеним круговима, а недавне индиције тврде да је пројекат заиста приоритет највишег нивоа. Међутим, конкретни докази који потврђују постојање такве конфигурације су недоступни.

Трансформација противбродске крстареће ракете у оружје за копнени напад може изгледати као једноставан процес, али је суштински сложен. Степен тежине зависи од безброј фактора, као што су почетне хардверске могућности пројектила, типови профила лета потребних за земаљску навигацију и прилагодљивост параметара циљања. Штавише, обим помоћи коју су украјински савезници у НАТО-у пружили за такав подухват такође би значајно утицао на сложеност процеса.

Међутим, прецизна природа оружја које је погодило С-400 остаје мистерија. Уколико се потврди да је варијанта Нептун ракете заиста коришћена за копнени напад, тачна методологија по којој је идентификовала и стигла до циља, као и вектор из којег је кренула у напад, остају непознати.

Извор:  BULGARIANMILITARY/M.S.