Србија

У 14 часова долази велико невреме

Метеоролог Бранко Справало рекао је да Србију у току дана, од 14 часова, поново чекају падавине са локалном појавом олује.

Додао је да очекује да ће бити слабијег интезитета него претходног дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Срећом, нису сви делови Београда били једнако погођени. У јужним деловима града било је мање кише. Ово је сада био типичан пример проласка изузетно израженог хладног фронта. Судариле су се две различите ваздушне масе. Разлика је око 20 степени између те две ваздушне масе“, рекао је Справало.

Гостујући на ТВ Прва, истакао је да глобално отопљење, осим повишених температура довело и до веће влажности, па се овакви сценарији могу очекивати чешће у будућности.

„Глобално отопљење осим што је довело до повишене темпертуре, довело је и до веће влажности, то значи да ће количина падавина бити већа, а оне све чешће падају у кратком временском интервалу, што доводи до поплава као што је било у Словенији. Сви ови процеси су убрзани због утицаја човека“, наводи стручњак.

Олуја која је погодила престоницу у неким деловима града ишчупала је дрвеће, а метеоролог истиче да се то дешава при ветру од 100 км/х.

Данас и сутра ћемо опет имати локалне пљускове, овде и у Војводини од 14 часова.

„Сутра на југозападу и западу биће олуја, у Београду и на северу не, а од уторка стабилно време и постепено топлије уз доста свежија јутра. Тек крајем идуће недеље можемо да очекујемо температуре око 30 степени. У наредних десет дана не би требало да буде оваквих олуја“, каже метеоролог Бранко Справало.

Није било страдалих ни повређених у олуји

Александар Радосављевић из управе ватрогасно-спасилачких јединица истиче да није било ни настрадалих ни повређених у олуји која је јуче задесила Београд.

„Није било страдалих. Припадници ватрогасно-спасилачких јединица су јуче током јутра обишли локације које су раније биле погођене непогодама и упозоравали грађане на предстојеће невреме. У току дана и ноћи имали смо 75 интервенција које су везане за последице невремена. Три спасавања, два лица заглављена у возилу у води и једно лице заглављено у лифту услед недостатка електричне енергије. Све је то било у Београду, укупно 138 ватрогасаца је било ангажовано на овим интервенцијама“, каже Радосављевић

Наводи и да у Београду проблем представљају урбане поплаве.

„Кишна канализација не може да прихвати ту количину воде која падне, па људи често остану заглављени на тим површинама. Упозорење и данас остаје на снази, ми смо у приправности, а екипе већ обилазе терене“, рекао је Радосављевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке