Свет

УКРАЈИНА УНИШТИЛА МОЋНИ ТЕРМИНАТОР: Погледајте напад роја дронова на убитачно руско оклопно возило! НАЛЕЋУ ЈЕДАН ЗА ДРУГИМ

Фото: Твитер принтскрин

Украјинска обавештајна служба (СБУ) објавила је снимак на коме се види како рој дронова напада руски БМПТ познат под називом „Терминатор“.

На снимку се види како на једном земљаном путу оклопно возило изненада погађа дрон камиказа након чега посада истрчава и бежи. Нешто касније по БМПТ долази тенк Т-80 који покушава да га одвуче на сигурно, међутим, следи нови напад украјинских дронова камиказа које се обрушавају на оба оклопна возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Војни контраобавештајци СБУ организовали су судњи дан за руски БМПТ – навела је СБУ на свом каналу на Телеграму.

Украјинска обавештајна служба је навела да је „Терминатора-2“ спалила уз помоћу неколико хитаца камиказа дронова.

– Покушали су да извуку погођеног „Терминатора“ уз помоц́ тенка Т-80, али и њега су погодили специјалци СБУ! Настављамо са радом до потпуне победе – наводи се на Телеграм каналу СБУ.

За сада није познато где је тачно и кад настао снимак.

То је иначе један од ретких снимака БМПТ-а на тлу Украјине.

Један „Терминатор“ оштећен је током борбе почетком јуна и скривен испод крова једне хале од погледа непријатеља.

Медији су иначе раније преносили да руске снаге користе моћна оклопна возила на истоку Украјине. Наводно су „Терминатори“ први пут примећени маја прошле године око Северодоњецка. На друштвеним мрежама почетком године кружио је снимак на коме се види наводно уништење једног од њих.

„Терминатори“ су иначе намењени да буду подршка пешадији и тенковима у урбаним срединама. Наоружани су двоструким ауто- топовима од којих сваки може испалити више од 10 метака од 30 мм у секунди. Топови могу да користе различите врсте граната. Такође носе вођене пројектиле са обе стране топова и митраљез. Неке верзије БМПТ-а имају и два бацача граната.

Непознато је колико „Терминатора“ Русија тренутно има у употреби.

„Терминатор“ је пројектован и произведен у руској компанији Уралвагонзавод.

Извор: Курир.рс