Свет

Зеленског пуштају низ воду

Западне земље ће на мировним преговорима у Саудијској Арабији натерати украјинског председника Владимира Зеленског да одустане од свих захтева Русије, рекао је Скот Ритер, бивши амерички обавештајац, на Јутјуб каналу Диалог Ради.

– На овој конференцији ће узети чувени план Зеленског од десет тачака и бацити га кроз прозор – то је моје предвиђање. Ионако не ваља ни за шта – рекао је Ритер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По мишљењу стручњака, шеф кијевског режима биће принуђен да одустане од садашњих захтева и учини значајне уступке.

– Морамо још да размислимо о овоме: зашто ће се Запад, у очају, окупљати и грчевито развијати некакву платформу поравнања ако сви „побеђују“?, упита бивши шпијун.

Одржавање мировне конференције о Украјини без учешћа Русије сугерише да САД и њени савезници губе велике, закључио је он.

У новембру 2022. Зеленски је рекао да Кијев има свој „мировни план“, који се састоји од десет тачака. Међу њима су обезбеђење нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена „притворених лица” по формули „сви за све” и обнављање територијалног интегритета Украјине.

Мировни преговори у Саудијској Арабији заказани су за август. Очекује се да ће присуствовати дипломате из око 30 земаља. Учешће су већ потврдиле САД, Велика Британија, Јужна Африка, Пољска и Европска унија, а међу позванима су Индонезија, Египат, Мексико, Чиле и Замбија. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће Кремљ пратити састанак и да остаје да се види који су циљеви.

 

 

Извор: Информер.рс