Свет

„АКО ТРАМП ПОБЕДИ, САД НАПУШТАЈУ НАТО“

Фото: Јутјуб

БИВШИ саветник Трампове администрације за националну безбедност Џон Болтон изнео је оштре речи на рачун бившег председника, назвавши његову спољну политику неправилном и неефикасном.

– Доналд Трамп заправо нема филозофију, како је ми разумемо у политичком смислу – рекао је Болтон у интервјуу у четвртак у емисији „The Hill“ на „NewsNation“-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он не размишља у политичким правцима када доноси одлуке, свакако у простору националне безбедности. Све је повезано с тим како ствари иду у корист Доналду Трампу.-

Болтон је споразум с талибанима који је довео до повлачења САД назвао „катастрофалним грешком“ и рекао да су његови односи са Ираном пропали. Такође је рекао да Трамп прети односима САД са НАТО.

– У другом Трамповом мандату, скоро сигурно бисмо се повукли из НАТО-а – рекао је он.

Велики део заслуга које Трамп добија за спољнополитичку победу у очима републиканаца је неумесан, тврди Болтон.

– Они који износе ове тврдње о томе шта је Трамп урадио у свом првом мандату заправо не разумеју како смо дошли до тога што смо урадили јер је Трамп за многе ствари, за које му се сада приписују заслуге, желео да иду у супротном смеру.-

Болтон, некада Трампов савезник и члан његове администрације, окренуо се против свог бившег шефа након што је напустио функцију 2019. Од тада је постао истакнути критичар бившег председника и написао је књигу у којој детаљно описује своја искуства у Белој кући.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф

Ознаке