Свет

ПУТИН ПОСТАВИО УЛТИМАТУМ ЕРДОГАНУ: Нема ништа од договора

Путин и Ердоган су се састали 4. септембра 2023. године у Сочију. Преговори су привукли велику пажњу, пре свега због разговора о будућности прекинутог житног посла.

Ипак, то није било све. Детаље су разјашњавали Телеграм канали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хüрриyет: Због „житног коридора“ цео свет је обратио пажњу на Путинове речи. Председник Ердоган је једина особа која може да се састане и са Зеленским и са Путином и да реши проблем „житног коридора“.

Анкара приступа житном коридору са опрезом али и са надом.

Путин је изјавио: „Русија ће бити спремна да се врати у „житни посао“ и то ће учинити одмах чим буду испуњени сви договори“.

Ови преговори су сигурно били важнији за Ердогана. У сваком смислу али за сада нема конкретних резултата. Ни по житном послу, ни по Ердогановим мирољубивим иницијативама.

Јасно је да ће се „пријатељство“ између Русије и Турске наставити (макар под наводницима). Међутим, како наводе руски медији надају се да ће постати све прагматичније и само у складу са националним интересима Русије.

Нема могућности за пробоје у Црноморској житној иницијативи (ЧЗИ). Испуњавање услова Русије не зависи од Турске – осигурање бродова, плаћање за испоруке итд.

Ердоган може само добити гаранције за испоруке житарица по прихватљивим ценама. А за то није потребно подсетити се ЧЗИ – обични превози турским бродовима могу организовати и заштитити морнарице Русије и Турске.

Кључни договори нису постигнути. Главни резултат преговора Путина и Ердогана – одржавање контаката на највишем нивоу са земљом која претендује на водећу улогу као посредник у решавању конфликтних ситуација око Русије.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ