Свет

ШОК! РУСИЈА И УКРАЈИНА ЗАРАТИЛИ И У АФРИЦИ: Украјинци извршили ударе на Вагнерове трупе, сукоб се шири планетом (ВИДЕО)

Украјинске специјалне службе вероватно стоје иза серије удара беспилотних летелица и копнене операције усмерене против милиције коју подржава Вагнер у близини главног града Судана, показала је истрага „Си-Ен-Ен-а“, повећавајући изгледе да су се последице руске инвазије на Украјину прошириле далеко од линија фронта.

Украјински војни извор описао је операцију као дело „несуданске војске“. Под притиском о томе да ли Кијев стоји иза напада, извор би само рекао да су „украјинске специјалне службе вероватно одговорне“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Операција је укључивала низ напада на паравојну групу Снаге за брзу подршку (РСФ), за коју се верује да добија помоћ од Вагнера, руске плаћеничке групе, у борби против суданске војске за контролу над земљом.

„Необичан образац дронова за Судан“

Две комерцијално доступне беспилотне летелице које су нашироко користили Украјинци учествовали су у најмање осам удара, а украјински текст је виђен на контролору дронова. Стручњаци су такође рекли да је коришћена тактика – односно образац дронова који јуре директно у своју мету – била веома необична у Судану и ширем афричком региону.

Високи судански војни извор рекао је да „нема сазнања о украјинској операцији у Судану“ и да не верује да је то истина.

Видео снимци, који се смењују између погледа пилота, тачке гледишта дрона који посматра са висине и самог контролора, показују низ удара дронова у и око Омдурмана, града преко реке Нил од главног града Картума који је постао жариште борбе између две супарничке фракције.

Снажни удари

Удари су уследили само два дана након што је Вагнер омогућио велики конвој оружја за Судан преко гарнизона РСФ у ал-Зуругу, на југозападу земље у близини границе са Чадом, према другом високом суданском извору.

Шест удара беспилотних летелица циљано је на камионе који возе на мосту Шамбат. Осам других напада погодило је паркирана возила, зграде и наоружане људе у Омдурману и западном предграђу Омбаде, где је суданска војска последњих недеља извела низ ваздушних напада на положаје РСФ-а који су наводно однели десетине цивилних живота.

Вагнер је снабдевао РСФ ракетама

ЦНН је раније известио да је, према изворима, Вагнер снабдевао РСФ ракетама земља-ваздух које подржавају паравојне борце РСФ-а и њиховог вођу Мохамеда Хамдана Дагала – надалеко познатог као Хемедти – док се бори за власт са генералом Абделом Фатахом ал -Бурхан, војни владар Судана и шеф његових оружаних снага.

Вим Звајненбург, вођа пројекта за хуманитарно разоружање у ПАКС, холандској мировној организацији, рекао је да је то први пут да су беспилотне летелице које је идентификовао „Си-Ен-Ен“ примећене у Африци.

– Овакви (Фирст-Персон Виеw – ФПВ) дронови који лутају први пут се виде на афричком континенту. Међутим, видели смо пораст употребе таквих дронова у Украјини током прошле године – рекао је Звајненбург, који је специјализован за нове војне технологије, укључујући дронове.

Пре избијања насиља овог пролећа, Бурхан и Хемедти су били савезници у војној хунти која је збацила међународно признату прелазну владу 2021. Суданска војна влада је у прошлости добијала Вагнерову подршку, али се Хемедти током година појавио као Вагнеров омиљени савезник у држава.

Вагнер је напустио војску Судана када су избиле борбе, подржавајући Хемедтија и његове борце у сукобу.

Пригожинова смрт довела у питање присталице Вагнера у Африци

Пригожинова смрт је покренула питања о будућности Вагнерових операција у Африци, где је група плаћеника користила бруталну тактику да подржи милитантне групе и ауторитарне режиме у замену за минерална богатства. Верује се да су ти ресурси — укључујући огромне уступке у суданској индустрији рударства злата — помогли у ратним напорима Москве у Украјини и помогли јој да заобиђе широке западне санкције

Два дана након Пригожинове смрти, заменик руског министра одбране Јунус-Бек Јевкуров кренуо је у обилазак пет земаља по старим Вагнеровим местима: Либији, Сирији, Малију, Буркини Фасо и ЦАР.

„Наша стратегија није да заменимо Русију“

Док се бори против Русије, Кијев је придавао стратешки значај продубљивању веза у иностранству, укључујући и међу афричким земљама. Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба је у последњих годину дана имао три путовања на континент, посетивши више од 10 земаља.

– Русија се веома труди да задржи земље у својој орбити кроз принуду, мито и страх… Русија има два алата за свој рад у Африци, најмоћнији су пропаганда и Вагнер – рекао је Кулеба у недавном интервјуу за агенцију Франс прес и додао:

– Наша стратегија није да заменимо Русију, већ да ослободимо Африку из руског стиска.

Извор: Информер/РТ