Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Дуда га откачио, па увредио Кијев као никада пре! Распада се савез Украјине и Пољске?

Састанак председника Пољске Анџеја Дуде и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског који је био предвиђен за данас, отказан је због промене распореда.

Дуда и Зеленски требало је да се састану на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољски председник тврди да Кијев не треба да заборави кључну улогу коју Пољска игра у војној помоћи Запада Украјини. Прикривена претња уследила је након што је Украјина у недостатку новца покренула судски поступак против Варшаве због ембарга Пољске на увоз украјинског жита.

– Било би добро да Украјина запамти да добија помоћ од нас и да се сети да смо и ми транзитна земља за Украјину – рекао је Дуда новинарима на маргинама Генералне скупштине УН јуче.

Говорећи о потреби заштите домаћег тржишта Пољске од прилива украјинског жита, Дуда је упоредио суседну земљу са „дављеником који је изузетно опасан јер може да вас повуче у дубину“.

Пољски председник је рекао да је Варшава дужна да се брани од бизнисмена који би „желели да продају жито што је пре могуће по најнижој могућој цени“.

Прошле недеље, Пољска је продужила привремену забрану на украјинско жито, упркос томе што је Европска комисија укинула ограничења за цео блок.

– Учинићемо то јер је то у интересу пољског фармера – рекао је у петак премијер Матеуш Моравјецки.

Кијев је реаговао туживши Пољску, као и Мађарску и Словачку, и наводећи да су ембарго које су увеле три земље кршење правила Светске трговинске организације.

– За нас је фундаментално важно да докажемо да поједине државе чланице не могу забранити увоз украјинске робе – рекла је украјинска министарка економије Јулија Свириденко у саопштењу.

Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ.

Након тога, власти у Словачкој, Мађарској и Пољској објавиле су да једнострано продужавају забрану.

Украјина је одговорила подношењем жалбе Светској трговинској организацији против ових земаља.

Извор: Информер/РТ