Свет

ПРОЦУРИО СТРОГО ПОВЕРЉИВ ПЛАН: Руси у Пољској за седам дана

Пољска владајућа странка Право и правда покренула расправу објављивањем делова строго поверљивог плана у склопу предизборног спота.

Циљ је био, како преноси Индеx, да се дискредитује опозиција уочи општих избора заказаних за 15. октобар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том споту министар одбране Мариус Блачак говори: „Пажња! Тускова влада била је спремна да се одрекне пола земље у случају рата.“

Спот је објављен на друштвеним мрежама 17. Септембра, на 84. годишњицу напада Совјетског Савеза на Пољску 1939. године. Бłачак је мислио на стратешки обрамбени план из 2011. који је припремила бивша влада тадашњег премијера Доналда Туска.

Бивши председник Европског савета сада је на челу савеза Грађанске коалиције који покушава да спречи владајући странку да освоји трећи мандат.

„План је претпостављао… да се Пољска може бранити само две недеље и да ће непријатељ доћи до десне обале Висле након седам дана“, навео је Блачак у видеу.

Његове речи биле су попраћене сликама онога што се чинило као делови плана. „План то јасно показује: Лублин, Рзесов или Łомза могли су бити пољска Буча“, додао је, мислећи на украјински град у ком су руске снаге прошле године убиле стотине цивила.

Међутим, иако тај одбрамбени план није актуелан, објављивање неких његових садржаја изазвало је узнемиреност међу највишим генералима који су били у активној служби под управама пре доласка на власт странке Право и правда, наводи Политико.

Напоменули су да су планови за повратак на више одбрамбене линије нормални делови војне доктрине. „Објављивање таквог документа још једном поткопава поверење које имамо с нашим савезницима. То доказује да смо способни за све, да можемо издати најдубље тајне Пољске и НАТО-а“, навео је пензионисани генерал Валдемар Скрипчак.

„Мисли ли неко да ће НАТО тек тако прећи преко овога? Они се сада могу бојати да ће се открити још докумената о активностима Савеза“, додао је он.

Станисłав Козиеј, још један пензионисани генерал, испричао је да су војни планови настали 2009., када је председник Пољске био Лех Качински и, брат близанац шефа Права и правде Јаросłава Качинског.

Истакауо је и да су планови припремљени на основу докумената које је издала влада Јаросłава Качинског када је био је премијер 2007.

Тусков бивши министар одбране и садашњи заступник у Европском парламенту Радосłав Сикорскиј ерекао да је чињеница да војска има планове за непредвиђене ситуације за сваку околност и ситуацију И да је то добро.

Али, додао је да је „скандалозно“ открити план јер постоји само ограничен број брањивих положаја у Пољској па стратегија и даље има обавештајну вредност за Москву.

Извор: Индекс