Свет

СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОГЛАСИО: Хитно је

ЊУЈОРК – Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана, укључујући муницију, резервне делове и одржавање система које украјинска војска већ има, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је рекао да је рат, који је већ одавно ушао у другу годину, „рат исцрпљивања”, али не и застој, с обзиром на оно што је Украјина освојила током контраофанзиве коју је почела у јуну у покушају да поврати територију коју су, како је истакао, окупирале руске снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако желимо крај рата, ако желимо праведан и трајан мир, онда је војна подршка Украјини прави пут”, истакао је Столтенберг у интервјуу Ројтерсу у Њујорку где је присуствовао Генералној скупштини Уједињених нација.

Према његовим речима, Украјини је потребно много различитих врста подршке.

„Постоји хитна потреба за противваздушним системима, не само за новим системима, већ и за муницијом, одржавањем, резервним деловима… Видимо да противваздушна одбрана свакодневно спашава животе у Украјини и потребно је да одржавамо системе противваздушне одбране Украјине”, нагласио је Столтенберг.

Он је одбио да каже колико муниције НАТО савезници могу да испоруче Украјини сваке године, нити када ćе тачно авиони Ф-16 бити испоручени Кијеву.

„Савезници напорно раде на обуци (пилота за Ф-16) у што краћем року”, рекао је Столтенберг.

Он је истакао да је важност слања авиона Ф-16 и у у томе што шаље поруку дугорочне и трајне подршке.

„Спремни смо за дуге стазе. Не зато што смо у могућности да предвидимо колико ćе тачно трајати овај рат, већ зато што треба да пошаљемо поруку председнику (Русије Владимиру) Путину да нећемо чекати крај не радећи ништа”, нагласио је челник НАТО, преноси Танјуг.

Столтенберг је рекао да би волео да види бржи напредак у украјинској контраофанзиви, али и додао да је оно што су освојили на југу и истоку и даље „огромно”.

Москва сматра да су вежбе НАТО-а најављене за 2024. припрема за…

Према његовом мишљењу, рат би могао да се настави и током јесени и зиме.

„Оно што треба да наставимо је да подржавамо Украјинце и онда они морају да доносе одлуке на терену”, рекао је он и додао да рат исцрпљивања постаје рат логистике.

Извор: Политика