Свет

СТИГЛА ПОТВРДА: Формиран је, одмах издата упозорења

Аустралијски метеоролошки завод данас је потврдио да се формирао феномен Ел Нињо, за који се очекује да ће донети вруће и суве временске услове.

Карл Браганза, дирецтор Агенције за надзор климе при аустралијском Метеоролошком заводу, рекао је да се климатски образац карактеристичан за Ел Нињо формирао над Пацифичким океаном и да се поклапа са с топлотним таласом неуобичајеним за пролеће, који тренутно пржи југоисток Аустралије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због тога су локалне власти прогласиле забрану паљења ватре на отвореном на подручју Сиднеја.

Очекује се да би топлотни талас могао да утиче на производњу пшенице у Аустралији, која је једна од водећих светских извозница те житарице.

„У неким деловима земље већ видимо екстремне временске услове, нарочито током топлотног таласа. На почетку пролећа имали смо дуг период врућег и сувог времена“, рекао је Браганза новинарима.

Пакао и кад се тек формирао

Подсетимо, јул је био најтоплији месец икад регистрован на Земљи, потврдио је раније европски сервис Коперникус. Наиме, тог месеца којије био обележен врућинама и пожарима широм света, температура је била за 0,33 степена Целзијуса топлија од месеца који је до сада држао тај рекорд, јула 2019. када је достигнута просечна температура од 16,63 степена Целзијуса.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је тада да је човечанство напустило еру климатског загревања и ушло у еру „светског кључања“.

Океани су такође забележили овај забрињавајући тренд, са ненормално високим температурама на површини од априла и незабележеним у јулу.

Тако је апсолутни рекорд достигнут 30. јула са 20,96 степени Целзијуса, а за цео месец температура површине океана била је 0,51 степен Целзиуса виша од просека за период од 1991. до 2020.

Из Коперникуса су још летос рекли да Могуће да није крај обарања топлотних рекорда за 2023. годину јкер се очекује релативно топао крај 2023. године због развоја феномена Ел Нињо, цикличког феномена изнад Пацифика који има ефекат додатног загревања планете.

Извор: Б92/Индекс