Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ: Украјинци направили велику штету

Служба безбедности Украјине и украјинска морнарица извеле су 14. септембра напад на Јевпаторију на окупираном Криму, јавило је неколико украјинских медија.

Како преноси Кијев Индепендент, напад украјинских беспилотних летелица и пројектила Нептун наводно је уништио савремени ПВО систем С-300/400 Тријумф, вредан 1,2 милијарде долара, рекао је „Украјинској правди“ неименовани извор из СБУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према вестима Њу војса, у првој фази напада, дронови којима управља СБУ погодили су радаре и антене овог система.

Након тога, две ракете Нептун које је лансирала морнарица погодиле су лансере С-300/400, наводи Њу војс, позивајући се на своје изворе у Служби безбедности.

У раним сатима 14. септембра, мештани Јевпаторије пријавили су снажне експлозије у приобалном граду, укључујући подручја где су биле стациониране руске војне јединице.

Москва је тврдила да је њена ПВО оборила 11 дронова изнад окупираног полуострва.

Наталија Хумениук, портпарол Јужне оперативне команде Украјине, истакла је да се многи руски војни објекти, укључујући аеродром, налазе у Јевпаторији, што је чини легитимном метом.

Међутим, није експлицитно рекла да ли украјинске снаге стоје иза напада. Украјинска војска је 23. августа известила да је још један систем С-400 уништен у близини села Оленивка на рту Таркханкут на Криму.

Ово је други узастопни удар који је пријављен против окупираног Крима у последња два дана. Јуче, 13. септембра, напад на севастопољско бродоградилиште погодио је два руска војна брода – десантну и подморницу – и оштетио инфраструктуру луке.

Извор: Б92