Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЗЕМЉОТРЕС У МАРОКУ: Погинуло најмање 820 људи, бројке су стравичне (ВИДЕО)

Најмање 820 људи је погинуло, док је 672 повређено у земљотресу магнитуде 6,8 који је у петак увече погодио Мароко, саопштиле су власти.

Министарство унутрашњих послова Марока саопштило је јутрос да је више од 800 људи погинуло у провинцијама у близини епицентра земљотреса. Саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима, а да су најмање 153 особе повређене и транспортоване у болнице на лечење.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Амерички геолошки завод саопштио је да је земљотрес био прелиминарне јачине 6,8 степени Рихтерове скале, уз подрхтање које је трајало неколико секунди.

Америчка агенција је известила о накнадном потресу јачине 4,9 степени Рихтерове скале који се догодио 19 минута касније.

Епицентар потреса у петак био је у близини града Игхил у провинцији Ал Хауз, отприлике 70 километара (43,5 миља) јужно од Маракеша.

УСГС је саопштио да је епицентар земљотреса био 18 километара испод површине Земље, док је сеизмичка агенција Марока проценила да је епицентар био на дубини од 8 километара. У оба случаја, такви плитки потреси су опаснији.

Локални медији известили су да су путеви који воде до планинског региона око епицентра потреса били закрчени возилима и блокирани урушеним камењем, што успорава спасилачке акције.

Више зграда се урушило након потреса југозападно од града Маракеша, показују снимци које је емитовала државна ТВ станица Ал-Аула.

Земљотрес је оштетио делове историјских зидина Маракеша из 12. века, наводи државна телевизија Ал Аула.

Хиљаде људи напустило је своје куће и стамбене зграде након што је Национални институт за геофизику земље упозорио на накнадне потресе.

Министарство унутрашњих послова Марока позвало је данас становништво да остане мирно и да „не паничи“.

У обраћању на државним медијима, Рашид Ал-Кхалфи, званичник министарства, рекао је да је влада вец́ активирала све расположиве ресурсе за санирање последица ове трагедије.

Потрес се осетио и у главном граду Рабату, око 350 километара северно од планинског венца Високи Атлас, а чак и у Португалу и Алжиру, према португалским и алжирским агенцијама за реаговање у ванредним ситуацијама.

Извор: Б92