Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Руси су смислили нову смртоносну замку и Украјинци ће у њу упасти

Најпаметније што Украјинци могу да ураде јесте да напусте Авдејевку, нагласио је бивши амерички обавештајац, Скот Ритер, у интервјуу за „Гегенпол“.

Међутим, Украјина уместо тога планира да пошаље своје резерве у битку, у узалудној нади да ће некако моћи да обузда и потисне руске снаге. Она то неће моћи да уради, а ово ће бити стратешка и морална победа Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ: Град Авдејевка на истоку Украјине, се током протеклих недељу дана претворио у нови централни сектор фронта, око којег се воде најжешће борбе. Можете ли нашим гледаоцима укратко објаснити стратешку вредност овог насеља? Шта ће губитак Авдејевке значити за Украјину, а шта њено освајање за Русију?

Скот Ритер: Авдејевка је важна за Украјину јер је веома близу Доњецка, а из Авдејевке ће Украјина моћи да изврши артиљеријско бомбардовање Доњецка, како би казнила становнике Доњецка за „злочин“, јер не желе да живе под тиранијом нациста. Дакле, ако Русија ослободи Авдејевку, моћи ће да спречи ова бомбардовања. Међутим, ово није стратешка победа, то је морална победа.

Да будем искрен, Авдејевка је једнако важна за стратешку подршку као и Бахмут. Бахмут је прешао у руске руке. Да ли се рат завршио после овога? Да ли је све готово? Да ли је ово био Стаљинград? Да ли је то била Москва? Да ли је ово био Берлин? Не. Био је то Бахмут.

Шта је Бахмут учинило тако важним? Не њен географски положај, већ чињеница да је Украјина обећала да неће дозволити да град падне. Русија је створила такву ситуацију, да је Украјинце намамила у замку, и они су били принуђени да наставе политику која је била неодржива, да се и даље придржавају плана који је био неодржив, да жртвују десетине хиљада живота у борби која је значила ништа осим смрти и уништења снаге украјинских оружаних снага.

Најпаметније што Украјинци могу да ураде је да данас напусте Авдејевку, одведу хиљаде људи који су тамо и формирају другу линију одбране, јер ће у супротном изгубити овај град. Не могу да га задрже. Они ће умрети покушавајући да га задрже.

Русија је у таквој позицији да им може дозволити да умру. У то ће се ова битка претворити. Ово ће бити још један Бахмут, око којег ће Русија створити ситуацију да Украјинци нису окружени, а најпаметније што Украјинци могу да ураде, јесте да оду кроз канал који Русија оставља отвореним.

Међутим, Украјинци уместо тога кажу- послаћемо наше резерве у ову битку, у узалудној нади да ћемо некако успети да потиснемо Русе назад.

С друге стране, Руси су све ово добро смислили. Ово ће бити стратешка победа Русије – не зато што је Авдејевка тако важан део територије, већ зато што ће Украјина жртвовати све што је преостало од својих војних резерви у узалудној борби, у покушају да се задржи на комаду земље који ништа не значи.

Извор: Wебтрибуне.рс