Свет

ГЕНЕРАЛ ШАМНИ: „САД желе да их уништимо, урадићемо то“

Фото: Јутјуб

Генерал-мајор Гади Шамни, бивши заповедник ИДФ-а задужен за Газу, изјавио да САД очекују од Израела да уништи Хамас.

Шамнијева изјава је дата Каналу 12, уочи посете америчког председника Израелу, а у њој је још додао и да, чак и да не добије зелено светло САД, Израел ће морати да оконча овај рат тако што ће тотално поразити Хамас и демилитаризовати Појас Газе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, до краја сукоба сви таоци би требало да буду ослобођени и враћени њиховим домовима, док би Израел требало да буде одлучан у реконструкцији Газе, с могућношћу враћања палестинске управе, додао је он.

Шамни сматра да је војни задатак ИДФ-а комплексан али да јединице израелске војске могу да га испуне. „ИДФ има борце, наоружање, борбени дух И одлучност”, додао је он. Али, како је рекао, та мисија трајала би најмање шест до осам месеци.

”Освајање Газе, преузимање контроле над Газом… трајаће неколико недеља. Тада ће Израел морати да убије и зароби Хамасове оружане снаге. Хиљаде ће морати да буду затворене у Негеву да би служиле као монета за преговарање за више од 200 заробљеника које Хамас држи као таоце”, појаснио је генерал-мајор.

“Ако би Израел ослободио палестинске заробљенике како Хамас жели, то би био пораз за Израел. То би само изазвало даље нападе“, истиче даље он. Додао је:

“Дакле, нема избора. Људи који говоре о другим опцијама, да све то ураде из ваздуха, греше”, каже он, напомињући да су ваздушни напади важни, али да на крају копнене снаге морају да уђу И то, “пуном снагом”.

Према његовим речима, снаге ИДФ су способне да воде битке истовремено и на северном фронту против Хезболаха, ако је потребно, и да контролишу Западну обалу.

“Реалност је тамо много гора него што је била пре израелско-либанског рата 2006. године”, каже он и закључује да се људи неће вратити да живе у северној пограничној области у близини Либана осим ако или док Хезболах не буде потиснут назад, пренео је Тајмс ов Израел.

Извор: Б92