Свет

ГРЕНЕЛ ЗАЛЕДИО АЛБАНЦЕ: Курти је прешао црвену линију

Некадашњи изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел казао је да је Аљбин Курти проблем у дијалогу.

Како је казао, он не поштује претходне договоре, укључујући и ЗСО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Он је 3. јуна прешао црвену линију коју су поставили ЕУ и Бајденова администрација и то је урадио без последица“, казао је у интервјуу за Косово онлајн Ричард Гренел, некадашњи специјални изасланик Доналда Трампа.

Истакао је и да је потребно више притиска на Куртија од стране међународне заједнице.

Гренел је навео и да би Хашим Тачи, коме се тренутно суди за ратне злочине пред Специјалним судом у Хагу за разлику од Куртија поштовао претходне договоре.

„Мислим да смо били на добром путу да постигнемо договор између Косова и Србије, док је Тачи био косовски председник. Такви споразуми никад нису лаки, обе стране морају бити у стању да донесу тешке одлуке и крену напред. Одлуке нису политичке, већ су о економији, и био сам веома јасан с људима када сам био поред изасланик председника Трампа. Нисам неко ко има породицу која је пострадала или била погођена ратом на Балкану, нисам био ту, немам емоције за тај рат и разумем људе који ме критикују да сам неосетљив, да не разумем. Све је то јасно, али бих рекао народу Косова, албанским пријатељима и пријатељима из Србије да је добро имати неког са стране, трећу страну која ће помоћи у сагледавању ствари. Увек је био циљ током Трампове администрације да се гради економија, да млади људи не одлазе одавде, да овде граде животе и да приватн сектор дође и ствара послове. Мислим да смо били на том путу“, рекао је.

Извор: Б92

Ознаке