Свет

ХАЗИН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Путин је од Кине добио све

Чувени економиста Михаил Хазин има изненађујуће позитивну оцену дешавања у Русији, како на међународној политичкој сцени тако и унутар земље.

Обично је специјалиста веома шкрт са оптимистичним прогнозама. Више воли да говори о издаји елита, углавном либералног крила, и потреби кадровске чистке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хазин ни данас не повлачи своје речи, настављајући да стигматизује председницу Централне банке Русије, Елвиру Набиулину и министра финансија Антона Силуанова.

Међутим, пре неки дан је економиста изнео 20 теза које описују најважније геополитичке догађаје последњих дана и блиску будућност. И ту има доста позитивних момената а пренећемо саму суштину.

„Са осећањем дубоког задовољства констатујем да ће оно што смо обећали, наиме да ће операција ликвидације Израела и сходно томе, прерасподела разних врста имовине почети – догодило се. Али кључни догађај је, наравно Путинова посета Пекингу. Сви разумемо шта је кинески протокол и разумемо да су Путина примили као краља“, напомиње Хазин.

Суштина Хазоновог излагања лежи у чињеници да је форум „Један појас – један пут” показао учешће око 150 светских сила, укључујући и Русију, у овај пројекат. И ова чињеница говори сама за себе.

Због свега што се догађа САД се суштински враћају Монроовој доктрини, тврди експерт. Пошто су преузели пуну контролу над Западном Европом, сада желе да је одсеку од ресурса Истока како би спречили смањење цена нафте за своје „партнере“.

Осим тога, Вашингтон није одустао од идеје о потпуном сламању југоисточне Азије, лишавајући Пекинг утицаја. А то би могло довести до још једног оружаног сукоба на планети.

„Ако Кина мора да се бори са Сједињеним Државама, потребна јој је јака позадина а то је Русија. Кина тражи од Русије идеолошку подршку и гаранције да Русија неће одустати.

Путин је дао Кини гаранцију да је Русија неће напустити. Русија је спремна да пружи теоретску помоћ Кини. Кина има већу потребу за сарадњом од Русије а Путин је од Кине добио све што је могао“, каже Хазин.

Поента је, објаснио је економиста, да је Москва као резултат билатералних преговора добила веома специфичан „евроазијски комад“.

Велика је вероватноћа да ће ново удружење укључити Турску, Иран, земље постсовјетског простора, арапски свет и источну Европу. И највероватније ће то довести до појаве евроазијске валутне зоне, независне од долара и евра.

Стога, закључио је Хазин, Русија се суочава и са локалном и глобалном светлом будућношћу.

Извор: Wебтрибуне.рс