Свет

ВАШИНГТОН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ ПЕНТАГОНУ: Напашће нас! Спремите план за „најгори могући сценарио“

Бела кућа наводно је наредила Министарству одбране да почне припрему планова за „најгори могући сценарио“ на Блиском истоку.

Тај сценарио би значио да би САД морале да евакуишу на стотине хиљада америчких држављана из региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да би биле евакуисане на стотине хиљада америчких држављана из региона, од којих је око 600.000 у Израелу и Либану, навео је Вашингтон пост, позивајући се на чак четири званичника који су укључени у израду тог плана.

Највиши званичници, како се даље наводи, држе тај план у тајности, како се међу америчким држављанима не би створила паника.

Подсетимо, Израел још увек није започео копнену офанзиву на Појас Газе, а наводно му је то сугерисало америчко руководство, забринуто за безбедност како талаца које држи Хамас, тако и за сопствене “интересе” на Блиском истоку. Међу њима су свакако амерички држављани.

Такође, постоји оправдан страх да ће се, уколико Израелске одбрамбене снаге уђу у Појас Газе, у том тренутку сукоб раширити и захватити скоро све околне државе.

Највећа опасност долази од Хамаса у Либану, али и од Ирана, што америчкој администрацији, којој следе председнички избори и која је већ под ударом критика због финансирања рата у Украјини, никако не треба.

Иако тврдње изнесене на друштвеној мрежи Икс нису званично потврђене, познато је да је Стејт департмент већ наредио свом особљу из Америчке амбасаде у Ираку да се евакуише, а такође су подигли ниво упозорења за америчке држављане да никако не путују на Блиски исток.

Речено им је да могу бити нападнути.

Извор: Б92