Русија

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Русија се повлачи

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о опозиву ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

Одговарајући документ објављен је на сајту званичног издања правних аката, преноси РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон о опозиву ратификације усвојила је Државна дума Русије, а њиме се ван снаге ставља први члан закона о ратификацији Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба који предлаже ратификацију Споразума потписаног у име Руске Федерације у Њујорку 24. септембра 1996. године.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је раније да могуће одбијање Русије да ратификује споразум не значи намеру да спроведе нуклеарне тестове.

Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба потписан је 1996. године. Међутим, један број земаља, укључујући САД, још га није ратификовао, за разлику од Русије, која је то учинила 2000. године.

Истовремено, земље које имају нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је у марту да ситуација у вези са Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба изазива све већу забринутост због акција САД.

Извор: Танјуг

Ознаке