Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЕЊЕ! „Спремите се!“ Русија ће урадити нешто што свет није видео?!

НАТО је објавио чланак пензионисаног званичника америчке одбрамбене индустрије Грегорија Вивера који је позвао алијансу да се припреми за нуклеарни рат са Русијом!

НАТО је објавио Виверов чланак у којем он позива алијансу да се „бори и победи у ограниченом нуклеарном рату против Русије“. Уколико се САД и Кина сукобе око Тајвана, аутор тврди да би вероватно уследио рат у Европи у пуном обиму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вивер је служио као главни саветник за нуклеарну и противракетну одбрану Здруженог штаба оружаних снага САД, а сада тврди да, супротно дуготрајној нуклеарној доктрини Москве, Русија може да искористи тактичко нуклеарно оружје да спречи пораз на бојном пољу или да донесе брзу победу у конвенционалном сукобу, као што је онај у Украјини.

У таквом сценарију, руско војно руководство би претпоставило да Запад неће одговорити на исти начин, из страха да ће ситуација „неконтролисано ескалирати до великог сукоба САД и Русије“.

Уместо да се плаши нуклеарног рата, Вивер тврди да би Запад требало да га прихвати. НАТО треба да опреми своје борбене авионе и подморнице тактичким нуклеарним оружјем како би одвратио тактички руски напад и „уверио руско руководство да је НАТО у потпуности спреман да се ефикасним нуклеарним одоговором супротстави „првој нуклеарној употреби“ од стране Русије.

Руска нуклеарна доктрина дозвољава употребу атомског оружја у случају првог нуклеарног удара на њену територију или инфраструктуру, или ако је постојање руске државе угрожено нуклеарним или конвенционалним оружјем. Ова позиција се није променила од 2010. и не чини изузетак за употребу тактичког нуклеарног оружја (које је далеко мање моћно од стратешког нуклеарног оружја које би НАТО и Русија испалиле једна на другу у случају свеопште размене).

Упркос овим јасним смерницама о нуклеарној употреби, Вивер тврди да би Русија могла да покрене напад на државе НАТО-а у Европи ако би САД биле заокупљене борбом против Кине око Тајвана, сценарио који он третира као могући без даљег објашњења.

Да би се супротставио овоме, он препоручује да НАТО премести „дубље капацитете за прецизне ударе“ у Европу, формира „неколико модерних оклопних дивизија“ у балтичким државама и источној Европи и притисне европске чланице да „обезбеде више конвенционалних способности“, док САД шаље тактичко нуклеарно оружје.

Извор: РТ