Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ КИСИНЏЕРА: Постоји велика опасност…

Фото: Јутјуб

Напад Хамаса на Израел фундаменталан је напад на светски поредак. Европа би требало да подржи Израел, поручио бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

С њим је разговарао Матијас Дофнер, директор највеће немачке медијске куће Аксел Шпрингер, у чијем је власништву најтиражнији немачки лист Билд, али и угледни портал Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кисинџер, који је иначе рођен у Немачкој, одакле је с породицом побегао у САД 1938, пред налетом нациста, на питање како се осећао кад је видео да Арапи на улицама Берлина славе Хамасов напад на израел, рекао је да је то било “болно”.

Масовна имиграција била је тешка грешка Немачке, поручио је Кисинџер у интервјуу који је објављен на сајту портала Политико.

“Била је велика грешка пустити толико људи потпуно различите културе, религије и вредносних сиастема”, рекао је он, додајући да то у свакој од тих земаља ствара групу незадовољних људи који стварају притисак.

Према његовим речима, Хамасов „отворени чин агресије“ мора се суочити с казном. Истиче и да је изненадни напад Хамаса на Израел последица тога што та палестинска милитантна група мисли да, уз подршку суседних земаља, и нечињење других укључујући Европу, може тако нешто да направи без да сноси тешке последице.

Уједно је упозорио на потенцијалну опасност од ескалације у региону.

На питање шта је по његовом мишљењу био главни циљ Хамаса када је напао Израел, одговорио је да је то мобилизација арапског света против Израела. Такође је упозорио на опасност од Ирана и гомилања оружја у Либану које би могло бити искоришћено против Израела.

Сукоб на Блиском истоку носи опасност од ескалације и укључивања других арапских земаља под притиском њиховог јавног мњења, истиче Кисинџер, подсећајући на лекције научене из Јомкипурског рата 1973, током ког је арапска коалиција предвођена Египтом и Сиријом напала Израел.

Тада је свет имао среће да је постојао арапски лидер с визијом будућности, с којим је могао бити закључен мир, каже Кисинџер, истичући да не верује да такву личност данас има Хамас.

Сматрам да Хамас мора бити искључен с политичке сцене, рекао је искусни дипломата.

Извор: Јутарњи лист