Свет

ЈУЖНА КОРЕЈА СЕ ОГЛАСИЛА: Планирају напад као Хамас

Фото: Принтскрин

Сеул — Северна Кореја се припрема за могућност изненадног напада на Јужну Кореју користећи тактику палестинске групе Хамас.

То је изјавио начелник генералштаба војске Јужне Кореје Канг Шин-чеол на парламентарном Одбору за националну одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према првобитној процени, Хамасова изненадна операција је била успешна. Израел је погођен хиљадама ракетних напада у кратком временском периоду. Заштитни ефекат Гвоздене куполе био је минималан“, навео је Канг, преноси агенција Јонхап.

Он је додао да је израелски гранични систем неутралисан и да обавештајне службе попут Мосада нису успеле да предвиде изненадни напад.

„Изненадни напад, коришћењем тактике Хамаса, укључујући диверзификацију метода напада и коришћење рањивости у напредним одбрамбеним системима је очекивани сценарио којем би Северна Кореја могла да прибегне“, рекао је Канг, напомињући да би Северна Кореја могла да окупира граничну територију и узме таоце како би ескалирала и подстакла преговоре.

Канг је напоменуо да би артиљерија великог домета и дронови могли да се користе против изненадног напада Северне Кореје.

Он је нагласио да се јединице које се могу инфилтрирати копном, морем или ваздухом могу елиминисати кроз системе одбране предњих база, операције интегрисане одбране, операције противпоморских снага специјалних операција и заједничке операције противваздушне одбране.

Такође, додао је да, чак и ако Северна Кореја нападне великим бројем дронова, они могу бити идентификовани и оборени кроз заједничке операције противваздушне одбране.

Током састанка јужнокорејског председника Мун Џае-ина и севернокорејског лидера Ким Џонг-уна 19. септембра 2018. године потписан је војни споразум о смањењу напетости на Корејском полуострву.

Од тада није било озбиљнијих окршаја између две земље, осим у новембру прошле године када је Северна Кореја испалила пројектил на насељено јужнокорејско острво у близини поморске границе.

У јануару ове године пет севернокорејских дронова ушло је у ваздушни простор Јужне Кореје, а председник те земље Јун Сеок-јол рекао је да би та земља могла да раскине споразум о смањењу напетости у односима са северним суседом.

Након изненадног напада Хамаса на Израел, јужнокорејски министар одбране Шин Вон-сик најавио је да ће тражити суспензију међукорејског војног споразума из 2018, са циљем да се настави праћење кретања трупа Северне Кореје и припреми се за могући напад.

Извор: Танјуг