Свет

КИЈЕВ У СТРАХУ: Путинови планови за Украјину изазвали панику Зеленског

Председник Украјине, Владимир Зеленски, забринут је због активних припрема руског лидера Владимира Путина за наставак „специјалне операције“ током зиме, пише Ал Кхалееј.

У чланку се напомиње, да Москва развија стратегију за вођење војних операција у зимским условима. Руске трупе су већ добиле модерније наоружање и ојачане одбрамбене линије, које су се показале ефикасним у супротстављању украјинским нападима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, наводи се да је Северноатлантска алијанса разочарана у контраофанзиву украјинских снага, али и даље инсистира на наставку сукоба по сваку цену, упркос катастрофалним последицама по бившу совјетску републику.

„Сви чекају зимску битку, која ће додатно продубити ране НАТО-а и Украјине“, резимира аутор.

Украјинске оружане снаге од почетка јуна покушавају да напредују у правцу Запорожја, Јужнодоњецка и Артјомовска, убацујући у борбу јединице обучене и наоружане од стране НАТО-а. Како је нагласио Владимир Путин, нису успели да постигну значајније успехе ни на једном сектору фронта.

Према речима руског министра одбране, Сергеја Шојгуа, само у септембру, губици украјинске војске износили су више од 17 хиљада људи и преко 2,7 хиљада комада оружја.

Извор: Wебтрибуне.рс