Свет

Путин се огласио о Украјини и саопштио застрашујуће вести!

Губици Украјине током контраофанзиве у поређењу са губицима руске војске су отприлике осам према један, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

– Рекли су да ће поразити Русију и победити на бојном пољу, да ће стратешки поразити Русију. Почели су активне војне операције, тзв. контраофанзиву. То траје од 4. јуна. Још нема резултата, губици су огромни – отприлике један према осам – рекао је Путин у интервјуу за Цхина Медиа Цорпоратион, чији је текст објављен на сајту Кремља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је Русија још на преговорима у Истанбулу изразила спремност да оконча сукоб мирним путем, истовремено обезбеђујући своје легитимне интересе, преноси Интерфакс.

– Тамо је украјинска страна за себе предвидела веома строг безбедносни оквир и ми смо се са тим сагласили. Али, чим су се наше трупе повукле од главног града Украјине, Кијева, украјинска страна је све те споразуме одмах бацила у ватру – рекао је Путин.

Подсетимо, Путин је раније овог месеца изјавио да је украјинска војска изгубила више од 90.000 војника од почетка контраофанзиве против руских снага у јуну.

– Само од 4. јуна украјинске јединице су већ изгубиле преко 90.000 људи – рекао је Путин на пленарној седници дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију, напомињући да овај број укључује и смрт и онеспособљеност.

Украјина је такође изгубила 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила у истом временском периоду, додао је Путин.

Контраофанзива је почела 4. јуна серијом украјинског напредовања дуж линије фронта између Херсона и Доњецка. Напад је, међутим, брзо наишао на проблеме, пошто су украјинске јединице безглаво напредовале кроз минска поља да би се сусреле са више слојева руских ровова, тенковских замки и положаја топова. Без ваздушне подршке која би покрила поновљене украјинске нападе, кијевске трупе су биле изложене нападима руске артиљерије, хеликоптера и дронова.

Извор: Информер