Свет

ЛУКАШЕНКО САОПШТИО С КИМ ЋЕ РУСИЈА У РАТ СА САД: „Ни Кина ни Иран”

Лукашенко је особа која увек говори истину, ма колико се то некоме свиђало или не. Због тога га многи поштују, али га се неки и боје, па чак и мрзе. Међутим, то уопште не узнемирава белоруског лидера. Напротив, воли да причају о њему, и покушавају да погоде његове мисли.

Тако је недавно објавио, да је могуће створити такво „чудовиште“ за САД, да ће је натерати да заћуте. Ако је неко помислио, да је реч о некој чудотворној ракети или чак свемирском ласеру, онда оружје још нема везе са тим. Мада, ако погледате споља, руски нуклеарни арсенал и даље изазива страх у целом свету.

Тај страх неће нигде нестати у наредним деценијама, бар док не смисле моћније оружје. Што се тиче Лукашенкових речи о „чудовишту“, он је наговестио савез између Европе и Русије. На крају крајева, то су два моћна центра моћи- с једне стране новац и технологија, а с друге, ресурси и војне способности.

У основи, ако пажљиво размотримо, Европа баш не жели следити упутства која долазе из Вашингтона. Међутим, тренутно не могу ништа предузети јер се отворено плаше Сједињених Америчких Држава. Овде нема претеривања, будући да је читава војна моћ ЕУ створена уз посредовање Америке.

Осим тога, постоји НАТО савез који наводно штити Европу, али заправо само црпи новац из ње. Након што је ЕУ добила своју заједничку валуту, то удружење постало је конкуренција за САД, јер САД више нису могле доминирати на светском тржишту. Да би продавали више својих производа и зарађивали, морали су предузети крајње мере.

Као што видимо, они су резултирали дрском пљачком Европе кроз извоз технологије и производње. Штавише, квалификовани стручњаци су побегли у Сједињене Државе, тачније, намамљени су тамо. Сједињене Државе не могу другачије, за њих не постоје фер правила конкуренције. Спремни су на све трикове, само да би задржали своју доминацију у свету.

Овде је Лукашенко тачно приметио да ће, ако се Европа и Русија уједине, то постати права ноћна мора за САД. Они дефинитивно неће моћи да се носе са таквим „чудовиштем“. На крају ће морати да се повуку, како не би упали у још више проблема због сопствене безбедности.

Одатле произлази и њихова оштра оријентација према слабљењу Европе. Они ће је исцедити као сунђер и одбацити. Тренутно, у ЕУ још увек постоји вера да је Америка њихов пријатељ. Међутим, међу обичним европским грађанима расте незадовољство политиком Запада. Људи виде куда води слепо подређивање америчким усмерењима.

Они доносе одговарајуће закључке- биће још горе, али истовремено нису превише активни у изражавању својег незадовољства. Постоје појединачни случајеви демонстрација и протеста, али сви они брзо буду сузбијени од стране власти и снага безбедности. Тренутно, само грађани који се не интересују превише за политику су још увек на њиховој страни.

Међутим, време пролази и ако се ослонимо на Лукашенкове претпоставке, онда је могуће да ће Европа ускоро доћи до истог закључка. Покушаће се ујединити с Русијом како би се супротставили хегемону. Међутим, за успех овог процеса потребно је више од самог разговора. Потребни су конкретни кораци, посебно од оних који наносе штету сами себи, и верују да ће им тако бити боље.

Европа сама мора да схвати штетност своје конфронтације са Русијом. Тада ће заиста моћи да се ослободи америчке зависности. Постоји нада да ће се успоставити миран суживот, јер добросуседски односи никада нису били заборављени. Овде је важан главни корак, да би се показао одлучујућим у успостављању правде.

Извор: Wебтрибуне.рс

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031