Свет

ЛУКАШЕНКО УПУТИО ЗАХТЕВ ПУТИНУ И ЗЕЛЕНСКОМ: Дошло је време! Дајте команду

МИНСК – Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да се Русија и Украјина на првој линији фронта налазе у пат позицији и да две стране треба да седну за сто и преговарају о окончању конфликта, пренео је данас Ројтерс, јавља Танјуг.

„Постоји довољно проблема са обе стране и, уопштено говорећи, ситуација је сада дошла до пат позиције – нико не може да уради ништа, нити може значајно да појача своју позицију. Они су на фронту окренути лицем у лице, до смрти, укопани у рову. Људи умиру”, рекао је Лукашенко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бела кућа је саопштила да су руске снаге наставиле да атакују ове недеље у близини уништеног града код Доњецка, Авдејевке, и имале, како се наводи, „велике губитке”, али се већи део фронта у Украјини мало променио у претходној години, упркос напорној вишемесечној офанзиви Кијева.

Лукашенко је рекао да украјински захтев Русији да напусти њену територију „треба да буде решен за преговарачким столом, тако да нико више не изгуби живот”. „Морамо да седнемо за преговарачки сто и да постигнемо споразум. Као што сам једном већ рекао: нису потребни предуслови. Главна ствар је да се изда команда ‘стоп’”, одговорио је Лукашенко на питање белоруске новинске агенције Белта.

Украјински председник Володимир Зеленски поновио је у суботу, на скупу са 60 националних саветника, да је његов план у 10 тачака једини начин да се заврши рат. У том плану се укључује враћање украјинског територијалног интегритета.

Извор: Танјуг