Свет

ПОЧЕЛИ МИРОВНИ ПРЕГОВОРИ: Зеленски се хитно огласио, кључни играч одбио да присуствује!

ВАЛЕТА – Преговори о украјинском плану за мир биће настављени данас на Малти, уз учешће представника више од 65 земаља, али не и Русије.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у суботу, првог дана конференције, да чезне за даном када ће људска историја бити само историја мира, наводећи да је та тежња прецизирана у међународном праву и Повељи Уједињених нација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Али да ли Повеља УН функционише?”, поставио је Зеленски питање на Јутјубу, наводећи да је свет видео „превише крви” у Украјини и на Блиском истоку и да свет мора дати другачији одговор.

Дводневни састанак званичника за националну безбедност је трећа рунда оваквих разговора у последњих неколико месеци, пренео је АП.

Кијев сматра да је то прилика да придобије подршку за мировни план председника Володимира Зеленског од 10 тачака, посебно због тога што сукоб на Блиском истоку помера пажњу међународне заједнице са рата у Украјини.

Русија, која није позвана ни на један од састанака, одбацила је ту иницијативу као пристрасну, наводи Танјуг.

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак навео је на конференцији да ће, пошто се све више држава укључује у развој плана Зеленског, Русија морати да попусти међународној заједници и да прихвати заједничке услове.

Јермак је рекао да ће се током викенда дискутовати о пет од 10 тачака плана: нуклеарној и енергетској безбедности, сигурном снабдевању храном, ослобађању ратних заробљеника и депортованих, као и о обнављању територијалног интегритета Украјине.

Министар спољних послова Малте Ијан Борг рекао је у уводном обраћању да његова земља подржава Украјину.

У првој рунди преговора у Копенхагену у Данској у јуну било је само 15 учесника, док је у другој рунди у Џеди у Саудијској Арабији у августу тај број повећан на 43.

Извор: Политика