Србија

НОЋАС ПАДА ПРВИ СНЕГ У СРБИЈИ: Овде ће температура ићи и у минус

После кишовите вечери у планинским пределима очекује се и први снег.

Овог викенда над североистоком Европе налази се веома снажан циклон, а у склопу њега простире се и хладни фронт, пише метеоролог Ђорђе Ђурић у временској прогнози за српске медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је већ јутрос стигао до Војводине и донео јаче захлађење, док је у осталим пределима Србије и даље било сунчано.

До поднева хладни фронт стигао је до централне Србије, а на свом путу донео је наоблачење, уз јак северозападни ветар и пад температуре ваздуха.

Истовремено, на југу, југоистоку и истоку Србије било је и даље сунчано и веома топло.

У току раногпослеподнева температура у Србији кретала се од 12°Ц у Суботици и у Сомбору до 29°Ц у Зајечару, у Београду је било око 15°Ц. Златибор је мерио 10°Ц, Сјеница 18°Ц, а Копаоник 14°Ц.

Дакле, због хладног фронта, над Србијом је данас забележена веома велика температурна разлика, у једном тренутку у Војводини је било јесењих 10°Ц, на југоистоку и истоку Србије скоро 30°Ц, па је разлика износила невероварних 20 степени, пише Ђурић.

Иначе, пре продора хладног фронта, јутро је на северу Србије и у Београду био најтоплији део дана, уз температуре од 15 до 17°Ц.

У овом часу хладни фронт стигао је и до југоистока Србије, а до самог краја дана донеће захлађење и најужнијим и најисточнијим пределима Србије.

До краја дана и током вечери у Србији ће бити облачно и осетно хладније са кишом и пљусковима, стоји у прогнози.

Дуваће јак северозападни ветар, а температура ће бити у даљем паду.

Током вечери и ноћи температура ће се у већем делу Србије кретати од 5 до 10°Ц, у Београду око 8°Ц, а још хландије било биће у планинским пределима.

У току ноћи изнад 1300 метара надморске висине температура ће да падне испод 0°Ц, па се у овим пределима очекује и први снег ове сезоне. Дакле, у току ноћи снег ће падати на планинама јужне и југозападне Србије изнад 1300 метара.

У току ноћи у северним, а до понедељка ујутро и у осталим пределима Србије очекује се разведравање, само ће још ујутро на југу падати киша, на вишим планинама снег.

Време наредних дана

У понедељак током дана биће сунчано и прохладно, уз јак северозападни ветар, који ће краем дана бити у слабљењу.

Максимална температура биће од 14 до 18°Ц, у Београду до 16°Ц. У већем делу Србије и у уторак ће бити суво, само на југу облачно са кишом. Максимална температура биће без битније промене у односу на понедељак.

У среду након ведрог јутра и преподнева, после подне променљиво облачно, на северу пред крај дана и увече са слабом кишом, углавном у Војводини. Биће топлије, а максимална температура у већини предела биће око 20°Ц.

Иначе, у уторак и у среду ујутро очекује се веома хладно јутро, нарочито у среду, јер се у среду ујутро у свим пределима очекије ведро, па ће доћи до јачег израчивања ваздуха, односно хлађења.

Минимална јутарња температура биће од 0 до 6°Ц, а понегде се очекује и слаб приземни мраз, уз температуре испод 0°Ц. Највећа вероватноћа за мраз очекује се на подручју Војводине и у котлинама.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за средину октобра од 16 до 20°Ц, оне ће након данашњег захлађења коначно бити у складу са календаром. Јучерашњи дан, али и данашњи дан на истоку и југоистоку Србије донео је температуре и до тропских 30°Ц, односно за 10 степени више од просека.

Од четвртка се очекује осетно топлије време, закључује Ђурић.

Извор: Srbija Danas/Ало

Ознаке