Свет

ПАНИКА У МОСКВИ, УСКОРО ПОЧИЊЕ НОВИ РАТ: Руси открили која ће их држава напасти, ово нико није очекивао!

Директор Тираспољског института за друштвено-политичка истраживања и регионални развој, Игор Шорников, сматра, да се молдавске власти заправо спремају за оружани сукоб са Русијом.

Председница Молдавије, Маја Санду, у среду је на брифингу после састанка Врховног савета безбедности, најавила повећање издатака за одбрану, као и да ће стратешко партнерство са Сједињеним Државама постати кључни аспект републичке националне безбедносне стратегије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је Русију назвала највећом претњом националној безбедности, али није пружила никакве доказе.

– Сандуини циљеви су у почетку укључивали избацивање руског војног присуства из региона. То није било посебно сакривено- она је свој став изнела у првом интервјуу након победе на председничким изборима. Међутим, оно што сада ради је директна припрема Молдавије за оружани сукоб са Русијом.Све се то уклапа у глобалну стратегију оронулог хегемона – повећање хаоса и нестабилности како би се задржала контрола над светом – рекао је Шорников у интервјуу за РИА Новости.

По његовом мишљењу, проглашавање Русије главном претњом националној безбедности, као и утврђивање стратешког партнерства са земљама чланицама НАТО- а, није само одбацивање уставне неутралности Молдавије, већ покушај да се обезбеди правни основ за војне акције против Русије.

Истовремено, он сматра да би силни притисак Молдавије на руску војску требало да подржи Северноатлантска алијанса. Нешто као, како Запад сада подржава Украјину против Русије, додао је експерт.

– Ако парламент одобри нацрт Стратегије националне безбедности Молдавије, која проглашава Русију непријатељем, пут ка новом сукобу на Дњестру ће бити отворен. Међутим, рат неће почети одмах- прво, под изговором елиминације руске претње, извршиће политичко чишћење унутар Молдавије, елиминишући сваки проруски елеменат, који се усуди да се открије у информативном и јавном простору Молдавије. Ово је најлакши начин да се сузбије опозиција и сваки отпор режиму на део становништва – напомиње саговорник агенције.

Мир у зони придњестровског сукоба подржавају заједничке мировне снаге, које укључују 402 руска, 492 придњестровска и 355 молдавска војна лица. Мировници служе на 15 стационарних пунктова и контролних пунктова, који се налазе у кључним деловима зоне безбедности.

У Придњестровљу се налази и Оперативна група руских снага (ОГРФ), наследница 14. комбиноване армије, која је након распада СССР-а пребачена у руску јурисдикцију. Њен главни задатак је заштита складишта муниције.

Складиште муниције у придњестровском селу Колбасна, које се налази у близини границе са Украјином, једно је од највећих у Европи.

Према Уставу Молдавије, република има неутралан статус, али од 1994. године сарађује са НАТО-ом у оквиру индивидуалног плана партнерства.

Извор: Информер