Свет

СИ ЂИНПИНГ СЕ ОБРАТИО ПУТИНУ: Ове речи се неће свидети САД

Кинески председник Си Ђинпинг током састанка у проширеном саставу са руским председником Владимиром Путином у Пекингу назвао је руског лидера „својим старим пријатељем“.

– Поштовани председниче Путин, мој стари пријатељу, поздрављамо Ваше учешће у Трећем форуму међународне сарадње ‘Појас и пут’. Међусобно учешће у важним дипломатским догађајима две стране је наша дугогодишња добра традиција – рекао је Си.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинески лидер је такође казао да Кина и Русија стално продубљују међусобно политичко поверење и одржавају блиску и ефикасну стратешку сарадњу.

– Са задовољством констатујем да владе, различити ресори и региони наших земаља улажу све напоре да реализују споразуме које смо потписали ја и председник Путин – рекао је Си.

Он је подсетио да је са Путином од 2013. године одржао 42 састанка, те да су двојица лидера успоставили добре пословне односе и развили чврсто пријатељство.

Си Ђинпинг је такође поручио да је Кина спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите међународне правде и непристрасности и како би допринеле општем развоју света.

Руски председник је истакао да је у данашњим условима неопходна тесна спољнополитичка координација, те да Русија и Кина на тај начин и развијају сарадњу.
Такође је честитао кинеским пријатељима 74. годишњицу оснивања Кине.

Трговински промет достигао историјски рекорд

Трговински промет између Русије и Кине достигао је историјски рекорд и приближава се планираној бројци од 200 милијарди долара, рекао је председник Кине.

– Билатерална трговина је достигла рекордан ниво и приближава се нашем циљу од 200 милијарди долара – истакао је кинески лидер.

Путин је, са своје стране, оценио да ће Москва и Пекинг до краја ове календарске године премашити бројку од 200 милијарди долара.

– Споменули сте наш циљ да ове године остваримо 200 милијарди трговинског промета. Ако погледате резултате за годину дана, већ имамо 200 милијарди. А у току ове календарске године та цифра ће сигурно бити пређена – изразио је уверење руски лидер.

Трговински промет између Русије и Кине у три квартала 2023. године порастао је за 29,5 одсто и износи скоро 176,4 долара.

Подсећамо, Путин борави у посети Кини на позив Си Ђинпинга. Руски лидер учествује на међународном форуму „Појас и пут“.

Извор: Информер