Свет

ПРЕОКРЕТ! УКРАЈИНА У НАЈТЕЖОЈ МОГУЋОЈ СИТУАЦИЈИ: Почело је

Стратешка ситуација на линији контакта се променила, коментарисао је дејства руских трупа Алексеј Подберезкин, директор Центра за војно-политичке студије МГИМО-а.

Стални представник Русије при УН, Василиј Небензја, рекао је да се украјинска офанзива започета у јуну може формално сматрати завршеном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руске трупе су већ неколико дана прешле на активна борбена дејства дуж готово целе линије фронта. Тако се такозвана украјинска контраофанзива већ може формално сматрати завршеном – рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Руски стручњак Алексеј Подберезкин сматра да са стратешке одбране руске снаге већ прелазе на стратешку офанзиву на неколико подручја

– То није само гурање непријатеља назад на једном или два подручја, већ се дешава на стратешким правцима. Говоримо не само о северу, не само о Авдејевки, где ситуација прети да окружи значајан део украјинских снага, и где је успостављен ватрени надзор над овом уском превлаком (која је под контролом украјинских снага), већ и о Херсонској и Николајевској области – примећује војни експерт.

Према његовим речима, то је резултат постепене промене односа снага до које је дошло последњих месеци.

– Постоји сасвим одређено кретање напред, и то не десетинама метара, као раније, већ километрима… Ово кретање напред могло би да доведе до тога, да се украјински фронт једноставно уруши. Однос снага последњих месеци се стално мења у корист Русије, а ове промене су сада нашле свој квалитативни израз у промени стратешке ситуације – објашњава Подберезкин.

Извор: Webtribune.rs