Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са председником Владе Албаније Едијем Рамом.

Састанак је одржан у Вили Мир, а потом је уследило обраћање председника Србије и премијера Албаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић је на почетку обрачања истакао да су њих двојица после деценија ћутања почели да мењају лоше наслеђе.

– Пожелео сам добродошлицу Рами, после деценија ћутања смо нас двојица почели да мењамо лоше наслеђе. Претходних година смо показали резултатима да наше земље и наши народи могу да иду много брже напред и да сарађују. Видећете колико је значајно увећана та размена између наших земаља. И увоз и извоз. Поклапа се и са Западним Балканом, али и бољим политичким односима. Ми поздрављамо ангажовање Албаније у оквиру Берлинског процеса – рекао је председник на почетку и додао да је значајно увећана размена између наших земаља, а то се поклапа са Отвореним Балканом и бољим политичким односима.

– Знамо да ће премијер Рама уложити огромну енергију да се дође до важних резултата. Ми смо увек подржавали ангажовање Албаније у склопу Берлинског процеса. Што се тиче Отвореног Балкана, ми смо о томе разговарали колико је то било могуће у кратком времену. Током вечере ћемо наставити да разговарамо, верујем да ћемо имати још неколико сати за разговоре. Ми смо са Албанијом и Северном Македонијом покренули иницијативу Отворени Балкан која је донела користи за свакога од нас, првенствено за све наше грађане. Та иницијатива која је потекла може да допринесе даљем зближавању народа и бољем животном стандарду свих наших грађана. И у наредном периоду ћемо имати заједничке састанке – нагласио је председник Вучић.

Вучић је додао да су разговарали о ситуацији на Косову и Метохији.

– Рама је увек добродошао у нашу земљу, ма како имали различите ставове по појединим питањима – рекао је Вучић.

Председник је истакао да ће Србија дати све од себе да развија истинске и искрене односе са Албанијом.

Обраћање Едија Раме

– Хвала много на гостопримству и прилици да се састанемо.Састанак је трајао дуже него што је планирано. Сматрам да бисмо могли да направимо неки нови план, да отворимо неки нови пут за интеграцију наших земаља на европско тржиште и да разговарамо и о другим аспектима. Ево, сада смо стекли навику да директно размењујемо мишљења. Не можемо да се сложимо око свега, али даћемо све од себе како бисмо унапредили процес сарадње и мира. Са тенизијама на северу Косова, избегавамо да јавно износимо мишљења да не бисмо погоршали ситуацију – рекао је Рама.

– Састали смо се у оквиру посете свим престоницама на Западном Балкану које су повезане и које су у вези са самитом који ће бити у оквиру Берлинског процеса, а и како бисмо разговарали о темама узајамног интереса.

– Са тензијама које су присутне на северу Косова избегавамо да своја мишљења изнесемо јавно, како не бисмо погоршали ситуацију и окренули је у смеру у ком не треба – рекао је Рама.

Питања новинара

– Имајући у виду питање које је мени упућено, желео бих да поновим оно што сам овде изјавио, да по мом мишљењу једини пут напред није пут да се појачају тензије, већ пут дијалога и договора – казао је Рама и додао:

– Данас је ситуација таква са јасно дефинисаним тачкама које је одредила међународна заједница, да се оне примене без постављања питања „шта ако“ и „ако“.

Вучић је истакао да не мисли да се ико нормалан радује могућности за ескалирање било каквих сукоба, те да је уверен да се томе нико нормалан не радује.

– Нико нормалан се не радује новим националним рововима и могућностима било каквих сукоба, нисам случајно рекао „нико нормалан. Ми хоћемо мир и то није само прокламација, на томе радимо колико год било тешко за нас. Знам да у Тирани и Приштини желе увек да виде Србију као зло и кривца за било шта… У Србији је веома тешка ситуација по том питању, да не говорим каква је реакција српског народа и на северу и у другим деловима Косова. Али, оно што нам остаје је да сачувамо мир – истакао је председник.

– Што се тиче плана о деескалацији, ја га знам напамет. У три најважније тачке, Србија је већ учинила две, а трећу не може јер се она увија са Приштином. У трећој је реч о симултаном повлачењу градоначелника и људи из општинских зграда, све остало је српска страна испунила.

Када је реч о разговору са Куртијем, председник Вучић напоменуо је да никада није имао проблем да разговара са било ким и у том смислу подсетио да се састајао и са Хашимом Тачијем, Исом Мустафом и Авдулахом Хотијем, те да се трудио да у сваком разговору нађе мирно решење, како би грађани живели боље.

– Ми не само да хоћемо мир, већ на томе радимо, ма колико то било тешко за нас. Огромна је тежина проблема с којим се суочавамо. Никад нисам имао проблем да разговарам са Аљбином Куртијем. У свим разговорима сам учествовао. Познајете ли неког са ким нисам разговарао? – упитао је Вучић.

– Са сваким од њих сам разговарао и трудио се да нађем мирно решење за наше проблеме и нашем народу обезбедим боље стандарде. Питате ме када ћу да се видим са Куртијем, а не знате ни када ће они који би требало да му буду ближи да се виде са њим. На нама је да чувамо мир и размишљамо о економском расту – рекао је Вучић.

– Ја нисам оптимиста као Рама, али он боље зна како да разговара са бирократама из Брисела. Надам се да ће бити успешан, јер од тога људи живе. Нема потребе да ствари правимо лошијим него што оне иначе јесу, а свакако је да нису добре – рекао је Вучић о ситуацији на КиМ.

– Нисам видео предлог Едија Раме. Али, морам да вас упутим на Бриселски споразум и на француско – немачки план, да ЗСО мора бити формирана на основу онога што је потписано 2013. и 2015. године. Када смо ставили параф на принципе, ништа више ни мање од тога не тражимо. Јер су Срби прихватили све остало, и судство и регионалну полицију и учествовање на изборима и многе друге ствари. Дакле, суштина је у томе да Заједница српских општина мора да буде формирана. Требало је да буде пре 10 година и више, али није – рекао је Вучић.

Суштина је да ЗСО мора да буде формирана, подвукао је председник.

Рама је још једном поновио да предлог нацрта статута јесте допринос који је он дао и који је веома позитиван, али није нешто што би стране требало да прихвате и то није разматрала ниједна од страна.

– Жао ми је да неки тамо не желе да разумеју да је ово био допринос за Косово и за њих то нема никакву вредност. Косово и људи Косова су они који говоре у своје име. Ово што је стављено написмено на папир, предато је немачком канцелару и председнику Француске. На странама је да прочитају или не тај документ, да га узму у разматрање или не. Сматрам да развлачење са процесом ЗСО је стратешка грешка. Уз то је и грешка да се развлачи са успостављењем услова за грађане Србије да спроводе своја верска права. Инсистирање на томе да се остане у општинским зградама са градоначелницима који су изабрани у условима бојкота, сматрам да је то грешка.

– Што се тиче Савета безбедности, јесмо чланице, а такође и земља свесна своје величине, рекао је Еди Рама.

Председник Вучић потом је истакао да Француска и Немачка нису кумови статута о ЗСО, већ српски управљачки тим.

– Наставићемо да разговарамо вечерас – подвукао је председник и додао:

– У Србији кумове бирате сами, зовете их на крштење или на венчање. Кумовима се не зову они који вам намећу одлуке – закључио је председник Србије.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

Подсетимо, председник Вучић присуствовао је данас трилатералном Самиту Србије, Аустрије и Мађарске са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Вучић, Орбан и Нехамер разговарали су о свим битним безбедносним питањима од стратешког значаја за наше земље, поготово имајући у виду ризике и све веће изазове којима смо изложени и ми и цела Европа.

Извор: Курир.рс

Ознаке